News55

Bostadspriserna sjönk – en detalj förvånar

Artikelbild
De sjunkande bostadspriserna i juli drevs av Storstockholm och Storgöteborg. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 02 aug. 2024Publicerad: 02 aug. 2024

Bostadspriserna sjönk med 1,1 procent i juli. Rensat för säsong steg dock både priserna för bostadsrätter och villor något.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det är lite förvånande att lägenhetspriserna utvecklats bättre än villorna över året eftersom många bostadsrättsföreningar står inför fortsatt höjda avgifter”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Efter en period med höga räntor har bostadsföreningar behövt höja sina avgifter och mer kommer att behövas för många, menar Robert Boije.

Ändå har lägenhetspriserna gått upp med 6,1 procent sedan årsskiftet jämfört med 5,3 procent på villor.

Det är möjligt att alla lägenhetsköpare inte är helt införstådda med detta.

Juli var första månaden i år som bostadspriserna sjönk men det mönstret är i sig inget ovanligt då färre försäljningar sker på sommaren. Priserna på bostadsrätter och villor sjönk med 1,2 respektive 1,0 procent men rensat för säsong och andra tillfälliga effekter så steg priserna på bostadsrätter med 0,4 procent och villapriserna med 0,2 procent, enligt SBAB:s och bostadssajten Boolis bostadsindex.

Det som drev julis prisnedgång på bostadsrätter var dock endast Storstockholm och Storgöteborg. I resten av landet steg priserna på bostadsrätter.

Mest iögonfallande är att lägenhetspriserna i Storgöteborg sjönk med 3,7 procent och att villapriserna i Storstockholm sjönk med 3,6 procent.

“Generellt är det en ganska balanserad utveckling vi ser på priserna i stort. Man ska inte dra för stora växlar på enskilda regioner på bara en månad”, säger Boije.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS