News55

Bråk om arv splittrar familjer – så säger lagen

Arv och konflikter
Regelverket kring arv är egentligen inte så komplicerat, men det är inte ovanligt att konflikter uppstår. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 12 aug. 2024Publicerad: 12 aug. 2024

Få andra saker kan bli så känsliga som arv. Det kan tyckas underligt att syskon börjar gnabbas precis efter att föräldrar gått bort. Frågan som då lätt uppstår: Är pengar viktigare än mänskliga relationer? I vissa fall kan så tyckas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regelverket kring arv är egentligen inte så komplicerat, men situationer kan bli komplicerade när fler personer ska dela på ett dödsbo.

Tydliga regler kring arv

Enligt svensk arvslag kan man inte göra sina barn arvlösa. Det finns tydliga regler om detta. I ett testamente kan du dock bestämma vem som ska ärva andra hälften av din egendom. Skatteverket har en översiktlig information om arvsklasser.

Första arvsklassen omfattar barn och barnbarn. Andra arvsklassen omfattar arvlåtarens föräldrar och deras avkomlingar, det vill säga syskon och respektive avkomlingar förutsatt att den som dör inte har egna barn. Tredje arvsklassen omfattar arvlåtarens far- och morföräldrar och deras barn.

ANNONS

Olika uppfattningar kring arv

DN:s intervju med Annika Fridén, 71 år, och hennes 38-årige son Peter Borgelöv avslöjar hur föräldrars och barns uppfattningar kring pengar kan skilja sig åt.

Medan Annika Fridén tänker att sparsamhet är bra, är yngste sonen Peter av en annan uppfattning. Pengar är ju till för att spenderas. Och om hans mamma skulle välja att donera pengar till herrelösa katter, så visst går det bra.

Sambolagen
I boken Sambo – ensammare än du tror, skriver Eva Gabrielsson tillsammans med journalisten Gunnar von Sydow om hur sambolagen kan komplicera situationer. (Foto: Pexels)
ANNONS

Sambolagen kan krångla till saker

Om man inte gift sig med sin partner är det sambolagen som gäller, vilket kan röra till saker. Författaren Stieg Larssons sambo under 30 år, Eva Gabrielsson, är kanske det kändaste exemplet.

Trots att paret levde tillsammans under så lång tid, ansågs de enligt regelverket vara två ensamstående personer som delade adress.

Sambolagen menade också att Eva Gabrielsson inte hade rätt till arvet och inkomsterna efter författarens globala deckarsuccé. I stället blev det Stieg Larssons bror Joachim Larsson som tillsammans med fadern Erland Larsson skulle få förvalta rättigheterna till Millenium-serien, vilket News 55 skrivit tidigare om.

I boken Sambo – ensammare än du tror undersöker Eva Gabrielsson tillsammans med journalisten Gunnar von Sydow sambolagen och hur dess delvis utdaterade regelverk kan komplicera situationer.

Regler kring arv varierar från land till land

Bestämmelserna kring arv kan se annorlunda ut beroende på vilket land det gäller.

Ett intressant fall som News 55 nyligen skrivit om gäller en arvstvist som blossat upp efter att den barnlöse Jeffrey Rolison avlidit och efterlämnat 1,15 miljoner dollar (12 miljoner svenska kronor).

ANNONS

Det visade sig att hans före detta flickvän skulle få ärva pengarna. 1987 skrev Rolison på en lapp att dåvarande kärleken, Margaret Sjöstedt (numera Margaret Losinger), stod som förmånstagare till pensionskontot kopplat till hans jobb. Paret separerade 1989.

Tvisten står nu mellan Rolisons bröder och Margaret Losinger.

Läs också:

Ex ärver 12 miljoner kronor – separerade 1989

Arvet efter Stieg Larsson – alltjämt en guldskatt

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS