Enligt en undersökning från Danske Bank kommer förslaget om skattefritt ISK-sparande på 300 000 kronor att leda till en rekordrusning till sparformen.
Mest läst i kategorin
Snudd på hälften av alla som i dag inte sparar på ISK (investeringssparkonto) skulle börja med det om regeringen får klartecken på sitt förslag om att göra ISK-sparande på upp till 300 000 kronor skattefritt.
Det skriver Dagens Industri med hänvisning till Danske Banks rapport – en undersökning som Ipsos gjort på uppdrag av banken.
Då kan ISK-förslaget bli verklighet
Tanken är att förslaget ska bli verklighet 2026, och i ett inledande steg vill regeringen skattebefria de första 150 000 kronor på investeringssparkonton och därefter höja ribban till 300 000 kronor nästnästa år.
Det kommer inte att bara gynna höginkomsttagare, utan även en rad andra hushåll, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) som konstaterar att både vänster- och högersympatisörer ISK-sparar.
Det är i den meningen en bred sparform, slår hon fast.
Finansministern: Det är winwin
“Att vi har ISK-sparande gör inte bara att vanliga löntagare får bra avkastning, det gör också att det kommer kapital till företagen, till innovation, det är ‘winwin’”, sade Svantesson i lördagens Ekotintervju.
I Danske Banks undersökning framgår att en tredjedel av de som redan ISK-sparar skulle öka sitt sparande om regeringens förslag går igenom.
Närmare hälften, som i dag inte sparar i ISK, skulle börja med det, framgår det vidare.
“Undersökningen visar tydligt att regeringens förslag träffar rätt, yngre är de som verkligen behöver komma igång att spara långsiktigt. Den här gruppen behöver spara både till boende och i förlängningen till pensionen”, säger Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank, skriver Di.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.