News55

Därför har kvinnor lägre pension – och så vill experterna lösa det

pension skillnader
Sverige har Nordens mest ojämställda pensioner. Foto: Unsplash
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 14 maj 2024Publicerad: 14 maj 2024

Kvinnor har i genomsnitt 28 procent lägre total pension än vad män har. Varför är det så och vad vill myndigheter och politiker göra för att minska pensionsgapet?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige är sämst i Norden på jämställda pensioner. Om arbetslivet blev jämställt idag skulle det ta 40 till 50 år innan kvinnor och män får lika mycket i pension, rapporterar Jämställdhetsmyndigheten

Det finns många faktorer i arbetslivet som resulterar i skillnaderna mellan kvinnors och mäns pensioner: kvinnor slutar i genomsnitt arbeta tidigare än män, de är i högre utsträckning sjukskrivna, kvinnor studerar längre och föräldraledigheten är ojämnt fördelad.

Men även om man räknar bort dessa faktorer kvarstår enligt Medlingsinstitutet en så kallad “oförklarlig löneskillnad” på 4,5 procent. 

– Det ska givetvis vara lika lön för lika arbete. Det är lite barockt att vi har så stora oförklarliga löneskillnader, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) till Aftonbladet.

“Konsekvenser när man går i pension”

En annan viktig orsak till pensionsgapet är att kvinnor jobbar deltid i större utsträckning än män.

– Deltidsarbete under en längre tid, framförallt tidigt i arbetslivet, har stor påverkan på den ekonomiska situationen under arbetslivet men det får också konsekvenser när man går i pension. Det leder till att friheten och möjligheten att stå på egna ben minskar för den som jobbar deltid, konstaterar ministern.

Anna Tenje om pension och löneskillnader
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Foto: Christine Olsson / TT 
ANNONS
ANNONS

Så ska pensionsgapet minska

Jämställdhetsmyndigheten vill se förändringar både i och utanför pensionssystemet för att minska pensionsgapet. Man efterlyser därför en översyn av systemet som tar hänsyn till jämställdhet. 

– Vi behöver åtgärder med syftet att eliminera könsskillnader i arbetslivet och jämna ut fördelningen av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. När vårt nuvarande pensionssystem utformades på 1990-talet trodde man att arbetslivet och inkomsterna skulle jämnas ut snabbare, så att pensionerna också skulle jämnas ut. Den förändringen har visat sig gå långsamt och därför minskar också pensionsgapet långsamt. Dessutom har tjänstepensioner och kapitalinkomster ökat i betydelse för pensionärernas inkomster, säger utredare Sara Andersson, i myndighetens pressmeddelande.

Socialförsäkringsministern tycker å sin sida att fokus bör ligga på ett jämställt arbetsliv. 

– Det som är den långsiktiga lösningen för att nå jämställda pensioner är arbetslinjen och att man får ett helt jämställt arbetsliv. För det är det som egentligen är den principiellt viktigaste vägen att gå. Allt annat som man försöker trixa och kompensera i systemen är ju bara att lindra symptom snarare än att åstadkomma riktiga förändringar, säger Anna Tenje till Aftonbladet och fortsätter: 

– När man får ett jämställt arbetsliv då får man också i väldigt mycket högre utsträckning jämställda pensioner. Men sen kan man i en familj göra välgrundade, välinformerade val. Då kommer det att fortsätta att vara skillnader i pensionerna mellan mannen och kvinnan i en familj, men det behöver inte för den saken skull vara ojämställt.

Läs mer:

Deltid påverkar pensionen – men hur mycket?

ANNONS

Därför jobbar svenskar rekordlänge

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS