I nästa val får en halv miljon fler 65-plussare rösta än i början av 2000-talet. Åldersklyftan mellan unga och gamla har aldrig varit större, något som påverkar vissa partier positivt och andra negativt, skriver SvD.
Mest läst i kategorin
En halv miljon fler 65-plussare får rösta i valet nästa år än i början av 2000-talet. Åldersklyftan mellan unga och gamla är rekordstor – och gynnar vissa partier medan det drabbar andra, skriver SvD.
– Vore jag partistrateg skulle jag bli vettskrämd, säger Seniorsossarnas Inger Segelström.
Olof Ruin, professor emeritus i statsvetenskap, nådde pensionsåldern för 25 år sedan. Han är kritisk till att 65-plussarna har blivit färre bland de högsta politikerna trots att befolkningen blir allt äldre.
– Tittar man på de unga flickorna och gossarna idag – det är något beklagansvärt att ungdom i sig snarare än erfarenhet är ett motiv för att bli en central politiker. Det bör framhållas som markant egendomligt, säger han till SvD.
I ett tiotal kommuner i landet spås andelen röstberättigade 65-plussare till valet hamna på över 40 procent och i en tredjedel av landets kommuner är minst en tredjedel av väljarna över 65. Totalt väntas 27,5 procent av väljarna ha nått pensionsåldern samtidigt som andelen yngre, 18 till 29 år, är betydligt mindre än tidigare.
LÄS MER: Mer i plånboken för pensionärer
“Om jag var partistrateg skulle jag bli vettskrämd”
Inger Segelström, är före detta riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Nu är hon med och driver ett uppror för äldres rättigheter med Seniorsossarna.
– Om jag var partistrateg skulle jag bli vettskrämd. Man är inte hästväljare längre. De äldre rockar runt som alla andra, säger hon och menar att partierna måste skärpa sig till SvD.
Under 2017 har pensionsfrågorna stått i fokus i form av höjd pension, sänkt pensionärsskatt, och ökat bostadstillägg.
I SCB:s stora partisympatimätning i november syns stora skillnader i opinionen vid jämförelsen mellan den yngsta gruppen, 18 till 24 år och gruppen mellan 65 och 74 år.
Det parti som tjänar mest på att väljarna blir äldre är Socialdemokraterna, som är dubbelt så starka i den äldre gruppen. Men det är även positivt för Kristdemokraterna och Liberalerna. De som förlorar på en äldre väljarkår är framför allt Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Inger Segelström är övertygad om att de äldre kommer att påverka riksdagsvalet.
– Tror man att de äldre kommer att vara tysta lurar man sig själv. Det finns mycket att göra. Vi blir snart 100 år gamla, samhället måste förändras, de äldre vill ha bra boende och man ska få mammografi efter 74 års ålder exempelvis, säger hon till SvD.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.