News55

Detta kan få stora konsekvenser för hushållen i höst

Många svenskar har hamnat i skuldfällan, sparkekonomen Shoka Åhrman har tips om hur man ska undvika att hamna där. Foto: Unsplash
e55
e55
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 21 sep. 2023

Pressen ökar på bolånetagare och en höjning av styrräntan kan påverka plånboken rejält.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En av tre bolånetagare kan behöva använda sina sparpengar i höst för att kunna betala räntorna. Det framgår av en undersökning som SBAB låtit göra med 1 000 bolånetagare inför Riksbankens räntebesked på torsdagen.

Frågan man ställt är hur bolånetagarna väntas påverkas av ytterligare räntehöjningar. Riksbanken väntas höja räntan med ytterligare 0,25 procent.

För de personer som har en belåningsgrad på över 50 procent väntas en tredjedel behöva använda sina sparpengar, medan för de som har en belåningsgrad på över 80 procent uppges var fjärde person vara rädd över att inte alls kunna betala sina bolåneräntor i höst.

“Att så många riskerar att behöva använda sina sparpengar för att betala räntorna är allvarligt då det inte är ekonomiskt hållbart i längden. Dessutom kan konkurrensen om sparpengarna bli hård om också till exempel energikostnaderna stiger igen i höst”, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom.

Från undersökningen framgår det också att 17 procent, av de med en belåningsgrad på över 50 procent, skulle se sin privatekonomi påverkas mycket negativt av en till räntehöjning på 0,25 procent. Enligt Hasselvik förvånar detta inte.

“Många med rörlig ränta har de senaste 18 månaderna fått se sina räntekostnader mer eller mindre fyrdubblas. Det är då förståeligt att även en relativt sett liten höjning ger stora effekter när hushållsekonomin redan är rejält ansträngd från början”, säger hon.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]