News55

Dina pensionspengar går till kärnvapen

Det har rapporterats om AP-fondernas ohållbara investeringar.
Det har rapporterats om AP-fondernas ohållbara investeringar som går tvärs emot etik och miljöomställningar, även mänskliga rättigheter. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 23 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

Det rör sig om 2 700 miljarder kronor. En enorm summa som ska bekosta det svenska folkets pensioner, och som förvaltas av AP-fonderna. Det har rapporterats om ohållbara investeringar som går tvärs emot etik och miljöomställningar, även mänskliga rättigheter. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

AP-fonderna är det organ som sägs sköta våra nuvarande och framtida pensioner med trygg och säker hand. Det sägs så, men närmare granskningar har avslöjat att investeringar görs i företag som går tvärs emot etik och miljöomställningar. Vissa av AP-fondernas investeringar går även till länder under ockuperat styre, enligt Omvärlden

Fossila investeringar

I omställningen till ett hållbart samhälle och en grön ekonomi spelar finansmarknaden och dess aktörer en central roll. Eftersom pensionsfonderna förvaltar ett stort kapital blir deras agerande särskilt viktigt. 

Trots de nya målen har AP-fonderna inte i tillräcklig omfattning ändrat kurs mot mål som är förenliga med ett hållbart samhälle. Det investeras fortfarande i företag som bidrar till miljöförstöring, klimatpåverkan och negativ inverkan på mänskliga rättigheter. 

1:a och 2:a AP-fonden annonserade 2020 att de skulle sälja av sina fossila innehav, men 2:a AP-fonden har fortsatt att avsätta stora belopp till kapitalförvaltare som kopplas till skövling av regnskogar.

ANNONS

Investeringar i kärnvapenprogram

Enligt DI har Prague Security Studies Institute i en rapport varnat för att 7:e AP-fonden har investerat i det kinesiska statliga bolaget Tsinghua Tongfang. Moderbolaget är involverat i Kinas kärnvapenprogram.

Elias Sköld, projektledare för PSSI:s Economic and Financial Statecraft Program, anser att bristen på kontroll över vilka företag och länder som svenska pensionspengar investeras i är problematisk. Det kan också äventyra avkastning på lång sikt.

ANNONS

 ”Kina är alltmer uppfattat som en systemrival präglat av tvångsarbete, massövervakning, auktoritarism, och militarism. Västvärlden fortsätter dock att finansiellt stödja kinesiska börsnoterade företag som utvecklar och bygger hangarfartyg, och hypersoniska missiler”, säger han.

Mikael Lindh Hök,  kommunikationsstrateg på 7:e AP-fonden, anser trots det att det inte finns någon större anledning till att svartlista Tsinghua eftersom det rör sig om nationell säkerhet inom Kinas gränser.

Stelbenta regler exkluderar fonder

Samtidigt som det pågår ständiga  debatter om vilka fonder som är lämpligast, anser Fredrik Nordström, vd på Fondbolagens förening, att upphandlingskriterier utestänger vissa fonder i onödan. Det råder ett likriktat tänk, rapporterar DJ

”Fondtorgsnämnden menar att de nu valt ut de bästa fonderna. Det är långt ifrån en självklarhet. Flera fonder stängs ute till följd av stelbenta upphandlingskriterier och de kan inte ens lämna anbud”, berättar han.

Det var under 2022 som riksdagen beslutade om att etablera ett fondtorg för upphandlingar av fonder på grund av två stora pensionshärvor som uppdagats. 

Läs också:

Pensionsekonom varnar: Då ryker tusenlappar

ANNONS

Så maxar du pensionen som egen företagare

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS