News55

Dubbelsänkning av Fed – fler sänkningar väntar

Artikelbild
Den amerikanske centralbanken Federal Reserve med chefen Jerome Powell i spetsen har nu levererat den första räntesänkningen på över fyra år. Arkivbild. (Foto: Jose Luis Magana/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 19 sep. 2024Publicerad: 19 sep. 2024

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) sänker sin styrränta med 0,50 procentenheter. Det är den första sänkningen på över fyra år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Och Fed ser fler sänkningar framför sig.

Räntan ligger nu på 4,75–5,0 procent.

Onsdagens sänkning var oväntat stor. Inför beskedet hade det spekulerats mycket om hur stor den skulle bli. Flera bedömare trodde att Fed skulle nöja sig med 0,25 procentenheter, men nu slog centralbanken alltså till med en dubbelsänkning av styrräntan. En av ledamöterna tyckte dock att det hade räckt med 0,25 procentenheter.

Fed har fått större förtroende för att inflationen hållbart rör sig mot målet på 2 procent.

“Vi vet att det är dags att omkalibrera vår (ränte)politik till något som är mer lämpligt med tanke på framstegen med inflationen”, sade Fed-chefen Jerome Powell vid en pressträff efter beskedet, skriver AP.

“Vi säger inte att uppdraget är fullbordat … men jag måste säga att vi är uppmuntrade av de framsteg som vi gjort”, fortsatte han.

Enligt Feds prognos väntar fler räntesänkningar i framtiden. Fed förväntar sig att räntan sänks med ytterligare 0,50 procentenheter i år. Enligt prognosen blir det sedan fyra räntesänkningar nästa år och ytterligare två 2026.

Onsdagens sänkning var den första på över fyra år. Fed höjde räntan i rask takt under 2022–2023 för att bromsa effekterna av inflationschocken. Den senaste höjningen inför dagens sänkning gjordes i juli 2023. Räntan låg då på den högsta nivån på över 20 år.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS