News55

Dyster arbetsmarknad – då ljusnar det igen

Artikelbild
Arbetslösheten i Sverige från januari 1995 till juli 2024. Källa: Arbetsförmedlingen. (Foto: Anders Humlebo)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 13 aug. 2024Publicerad: 13 aug. 2024

Arbetslösheten fortsätter att öka – och antalet varsel vänder upp igen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Varslen ligger på en högre nivå än vad de brukar göra”, säger Eva Samakovlis på Arbetsförmedlingen.

I slutet av juli var nästan 357 000 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Det är nära 27 000 fler än samma period i fjol.

Arbetslösheten har därmed ökat från 6,3 procent till 6,8 procent på ett år.

“Arbetsmarknaden är fortsatt svag”, fortsätter Eva Samakovlis analysdirektör på Arbetsförmedlingen.

Tusentals färre jobb

I juni minskade antalet varsel – men nu har det alltså vänt upp igen. I juli blev drygt 4 900 personer varslade om uppsägning. Motsvarade siffra för ett år sedan var knappt 3 500 personer.

Det är bland annat inom tillverkningsindustrin, handel och bygg, som det har varslats flest personer.

Det fanns också betydligt färre jobb att söka hos Arbetsförmedlingen, jämfört med ett år tillbaka. I juli fanns det drygt 64 000 nyanmälda jobb, vilket är ungefär 37 000 färre, jämfört med samma period i fjol.

ANNONS

Antalet långtidsarbetslösa, personer som alltså har varit utan arbete i ett år eller mer, fortsätter att öka. Det uppgick till närmare 142 000 personer i juli, vilket är en ökning med ungefär 5000 personer på ett år.

ANNONS

Högsta på tio år

Enligt regeringen är arbetslösheten den högsta på tio år, bortsett från läget under pandemin. Och de tror att läget kan förvärras ytterligare.

Det stämmer överens med Arbetsförmedlingen prognos.

“Arbetslösheten kommer stiga nu under hösten, men arbetsmarknaden kommer att återhämta sig i takt med att ekonomin stärks”, säger Eva Samakovlis.

“Enligt vår bedömning kommer det att ske i slutet av året och i början på nästa år. Men sen tar det ju tid med återhämtningen.”

Regeringen mäter arbetslösheten enligt arbetskraftsundersökningar (AKU), som är baserat på enkäter från Statistiska Centralbyrån (SCB). Till skillnad från Arbetsförmedlingen som räknar antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen.

Regeringen redovisade i förra veckan att arbetslösheten låg på 8,3 procent under andra kvartalet och de räknar med att den stiger till 8,4 procent, innan den sjunker. För att sedan ligga kvar på en fortsatt hög nivå under nästa år.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS