Planerar du att semestra utomlands i sommar? Räkna då med lika dåliga växelkurser som förra sommaren.
Mest läst i kategorin
Kortsiktigt syns ingen förbättring för den svaga svenska kronan.
Svenska turister som förra sommaren trotsade det ekonomiska bistra läget och reste utomlands fick bittert erfara hur dyrt det blivit såväl i euroländer som Storbritannien och USA.
För den som nu planerar en ny utlandsresa ser det ut att bli en repris med höga priser på grund av den svaga kronan.
I mitten av juli 2023 nådde euron en rekordnivå på omkring 11,87 kronor. Nu får den som vill växla till sig euro inför resan räkna med en kurs på omkring 11,59 kronor medan en dollar kostar omkring 10,89.
Optimismen kring kronan från i höstas, då den stärktes rejält, är som bortblåst. Ytterligare en smäll kom i veckan med överraskande höga amerikanska inflationssiffror, vilket försvagade den svenska kronan ytterligare. Den eskalerande krisen i Mellanöstern i helgen lär inte bättra på utsikterna.
I vår januariprognos hade vi att kronan skulle stå på 11 kronor mot euron den 30 juni i år. Det kommer inte att hända nu, säger Mattias Persson, chefsekonom hos Swedbank.En skitvaluta
Vad är det då som hänt, varför har kronan återigen blivit det som finansmannen Christer Gardell benämnde som “en liten skitvaluta” i en TT-intervju?
Den senaste tidens försvagning handlar inte så mycket om vad som sker i Sverige utan är snarare en effekt av den starka ekonomin och arbetsmarknaden i USA, som stärker den amerikanska dollarn och försvagar små valutor som den svenska.
Det har gjort att långräntorna och dollarn stärkts. Vi är en liten ekonomi och påverkas av vad som händer inom den globala ekonomin, säger Mattias Persson.Jag tror i närtid att man ska räkna med en kronkurs på 11,40–11,50, så det är ungefär samma nivå som förra årets sommar.Kan gynna svenska turister – lite
En viss tröst skulle kunna vara att inflationstakten faktiskt sjunkit mer än i Sverige, exempelvis Spanien. Men inte heller det kommer göra någon stor skillnad för den som besöker till exempel den spanska solkusten.
Vilka effekter kan det få för svenska solturister?
Eftersom inflationen fallit snabbare så kommer det gynna svenska turister något men jag tror inte man ska överdriva det. Man kanske kan känna marginellt lite mer köpkraft än hur det var förra sommaren.