News55

Efter mardrömssommaren – nytt hopp för bönderna

Artikelbild
Höstvete tröskas utanför Vallkärra norr om Lund. Arkivbild. (Foto: Johan Nilsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 04 juli 2024Publicerad: 04 juli 2024

Efter förra årets mardrömssommar ser årets skördeprognos betydligt mera gynnsam ut. Frågan är dock om den blir tillräckligt bra för att kompensera 2023?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra årets skörd har beskrivits som en av de sämsta på 30 år för svenskt lantbruk och därför skulle ännu ett bakslag kunna vara förödande för många aktörer. Snart inne i högsommarperioden ser dock utfallet ut att bli betydligt bättre enligt Lantmännens skördeprognos.

I nuläget bedöms skörden uppgå till 5,4 miljoner ton spannmål vilket kan jämföras med 4,3 miljoner ton förra året.

De senaste åren har det varit större variationer. Det har varit väldigt bra skördar och riktigt dåliga. Det här kan man säga är ganska nära snittet, säger Per Germundsson, försörjnings- och försäljningschef på Lantmännens spannmålsenhet.Flera utmaningar

För ett år sedan brottades man inte enbart med dåligt skördeutfall utan också stigande priser på bland annat gödsel och diesel, plus att många aktörer påverkades av de stigande räntorna. Enligt Per Germundsson gör det att många lantbrukare nu är rejält pressade.

Man hade höga kostnader och låga intäkter. Det har varit ett tufft år och vi måste komma tillbaka till normala skördar för att känna att vi går framåt. Det här året räcker inte för att återställa för 2023 men det är i alla fall ett första steg, säger han.Regionala skillnader

Det finns dock tydliga regionala skillnader. Medan exempelvis västra delarna av Götaland, Östergötland samt Skåne går mot en bra skörd är det värre i andra regioner. Vikbolandet och södra Götaland har drabbats extra hårt av försommartorka och bedöms få ett betydligt lägre skördeutfall.

Avgörande nu blir hur de närmaste veckorna utvecklar sig väderleksmässigt. Medan semestrande svenskar hoppas på sol och högsommar i juli är lantbrukarnas förhoppningar helt annorlunda:

Spannmålsgrödor behöver sol och vatten i lagom doser men är inte beroende av höga temperaturer, säger Per Germundsson.Det idealiska för de närmaste två veckorna är en medelmåttig svensk sommar, lite halvklart och 20 grader. Sedan får det gärna övergå till ett permanent högtryck i augusti med 25 grader.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS