News55

Experten tipsar: Så blir du skuldfri

skulder
Skuldsatt? I artikeln får du tips på hur du tar dig ur skuldfällan. (Foto: Claudio Bresciani/Scanpix/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 sep. 2024Publicerad: 10 sep. 2024

Mångårig budget- och skuldsanerare guidar dig ur skuldträsket – det ska du prioritera och så ska du agera.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“När inkasso eller kronofogden kopplas in kan det få konsekvenser för lång tid framöver. Därför ska man till varje pris försöka undvika det”, säger Sharon Lavie, sparekonom på Lendo, till Femina.

Hon har lång erfarenhet av skuldsanering och budgetrådgivning till skuldsatta.

Det räcker inte att blunda hårt och tro att skulderna försvinner av sig själv, och dra inte på dig fler lån, typ dyra snabblån via sms, betonar hon.

Fejsa skulderna

Konfrontera i stället verkligheten. Tveka inte att öppna de där obehagliga fönsterkuverten och strunta inte i de digitala kravbreven som dimper in via Kivra.

På de obetalda räkningarna blir det snart påminnelseavgifter och därefter inkassokrav och sedan Kronofogden – och per automatik betalningsanmärkningar som skjuter ditt kreditvärde i sank.

Sharon Lavie råder dig som hamnat i skuldfällan att första skaffa dig en överblick över hur stort skuldberget är och därefter se till att avsluta onödiga utgifter som exempelvis för gymkort och streamingtjänster.

ANNONS

Be om en avbetalningsplan

ANNONS

Det kanske finns autogirodragningar som du glömt bort, förklarar experten som rekommenderar dig att ringa upp den som du är skyldig pengar och göra upp en avbetalningsplan.

Ofta beror skulderna inte på en själv, kanske har du blivit långtidssjuk, upplevt en separation eller slungats ut i arbetslöshet.

Det kan också vara en rad andra omständigheter till varför privatekonomin går kras.

Fler god råd

Det viktiga är, enligt proffset, att inte ducka utan ta tag i saken direkt.

Sälj prylar du inte behöver, jobba extra om du kan och betala måste-räkningarna, det vill säga hyra och a-kassa eller vad det nu är för betalningar som inte får försummas.

Kontakta även kommunens budget- och skuldrådgivare, är Sharon Lavies råd till skuldtyngda i Femina-intervjun.

Sista utvägen är skuldsanering, men då tvingas du leva på existensminimum i några år och för att få skuldsanering krävs att du inte kan betala dina skulder inte överskådlig tid.

ANNONS

Missa inte: Hushållens skulder på ny rekordnivå News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS