News55

Expert varnar: Kan kosta dig flera tusenlappar i månaden

Artikelbild
Felicia Söderqvist
Felicia Söderqvist
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 23 jan. 2023

En ny ändring kan leda till att du går miste om stora summor om du inte agerar. Experten tipsar om hur du bör agera.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Från och med årsskiftet höjdes inkomstbeloppet för medel- och höginkomsttagare med 4,6 procent, vilket också innebär att den högsta pensionsgrundande inkomsten höjdes med samma belopp, vilket motsvarar 46 438 kronor i månaden. I och med detta har Handelsbanken tagit fram tips på hur man kan tänka på om man berörs av höjningen, skriver Dagens PS.

Är du egenföretagare är det extra viktigt att ha koll på denna typ utav höjning då det kan påverka din pension med flera tusenlappar i månaden. Lösningen är att helt enkelt höja sin lön med motsvarande ökning som den pensionsgrundande inkomsten. Då får du både en högre statlig pension samt kan öka ditt sparande, uppger Handelsbankens pensionsexpert Martin Björgell.

– Prata med din rådgivare och resonera kring hur just du kan gå tillväga. Om man har utrymme kan man ta ut en lön så att man får full avsättning enligt den pensionsgrundande inkomsten, och komplettera det med en tjänstepension där man sätter av pengar från företaget på ett skattemässigt fördelaktigt sätt, säger Martin Björgell.

Som egenföretagare är det även klokt att se till att företaget avsätter tjänstepension åt en. Något som även är ett skattemässigt lönsamt sparande.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS