News55

Experter tipsar: Så ska du (inte) göra med elstödet

Artikelbild
Petra Lundgren
Petra Lundgren
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 20 feb. 2023

Regeringens elstöd börjar nu att betalas ut till över fyra miljoner hushåll. Privatekonomer ger tips på hur du kan, men också bör undvika, att använda pengarna. Det skriver Göteborgs-Posten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Försäkringskassan hanterar utbetalningen av elstödet och det handlar om ungefär 17 miljarder kronor som ska betalas till hushåll i mellersta och södra Sverige. Det skiljer sig åt hur hushållen tänker använda pengarna. Arturo Arques är privatekonom på Swedbank, hans råd är att inte handla saker som inte är nödvändiga. Huvudrådet är att ha en sparbuffert på minst två månadslöner.

-Har du inte det, ska pengarna från elstödet dit. Alla kan drabbas av oförutsedda utgifter, säger han till Göteborgs-Posten och tillägger att nästa steg kan vara att amortera extra på eventuella bostadslån.

Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank, tycker också att hushållen ska hålla i pengarna.

– Det är lätt att se stödet som att man får en massa extra pengar att konsumera. Jag vill att man sparar dem – även om det är ett lite tråkigare svar. Elen har inte direkt blivit billigare, säger Jessica Sandén som också ger som alternativ att beta av krediter om man har det.

Men hon tycker också att man kan kosta på sig lite extra om elstödet är litet.

– Glöm inte att man måste leva också. Har man redan sparat ihop till en buffert, sätt lite guldkant på tillvaron. Vill man göra något roligare kan man sätta undan stödet till en resa i sommar, säger hon.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS