News55

Fler barnfamiljer vräks: "Väldigt allvarligt"

Artikelbild
Antalet barnfamiljer som vräks ökar, visar statistik från Kronofogden. Arkivbild. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 sep. 2024Publicerad: 09 sep. 2024

Ekonomin ljusnar. Men antalet barnfamiljer som vräks ökar – och nästa år sänks det extra tillägget i bostadsbidraget till barnfamiljer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det är väldigt allvarligt”, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder till TT.

Ny statistik från Kronofogden visar att 188 barnfamiljer vräktes under första halvåret 2024. Det är en ökning med 13 procent jämfört med samma period föregående år. Totalt berördes 342 barn, vilket är en liknande nivå som tidigare.

“Djupt oroande”, skriver Kronofogden i ett pressmeddelande. Marie Linder på Hyresgästföreningen instämmer.

“Det är en enormt utsatt grupp och blir man vräkt är det nästan helt omöjligt att ta sig tillbaka. Vi har känt en oro ända sedan pandemin för att siffrorna visar att det går åt helt fel håll”, säger Linder.

Ökning med 26 procent

Totalt genomförde Kronofogden 1 579 vräkningar under första halvåret. Antalet vräkningar minskade fram till 2017, men har sedan dess ökat. Under de senaste två åren har vräkningarna ökat med 26 procent.

I slutet av augusti förlängde regeringen återigen det tillfälliga tillägg till barnfamiljer med bostadsbidrag fram till juni 2025. Men då på en nivå om 25 procent av det preliminära bostadsbidraget.

“Värst för barnen”

ANNONS

Det betyder att bidraget trappas ned och lämnas på samma nivå som under 2020 och 2021 samt under perioden 1 juli 2022–30 juni 2023.

Bland annat med hänvisning till att ett bättre ekonomiskt läge minskar behovet av det tillfälliga tilläggsbidraget.

“Man pratar om att det vänder i ekonomin men för den här gruppen människor handlar det om att man inte har råd att sätta mat på bordet i slutet av månaden. Och värst är det för barnen”, säger Marie Linder.

Tilläggsbidraget beräknas nå i snitt 100 000 barnfamiljer under 2025.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS