News55

Föräldrapenning för mor- och farföräldrar

Två äldre personer och ett barn. Nya regler som gör att mor- och farföräldrar nu kan få föräldrapenning för att vara hemma med sina barnbarn
Nya regler som gör att mor- och farföräldrar nu kan få föräldrapenning för att vara hemma med sina barnbarn. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 juli 2024Publicerad: 02 juli 2024

Från och med den 1 juli kan du få föräldrapenning för att vara hemma med dina barnbarn, ersättningen får nu överföras till mor- och farföräldrar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I december förra året röstade riksdagen igenom regeringens förslag om att föräldrar kan överföra föräldrapenning till andra, det rapporterar SVT.

90 dagar

De nya reglerna ger fler än bara vårdnadshavare och bonusföräldrar rätt att få föräldrapenning och de gäller även för barn som är födda innan 1 juli i år, det skriver Försäkringskassan.

Som mest får 45 dagar per vårdnadshavare föras över på någon annan, det blir sammanlagt 90 dagar och det är även det antal dagar ensamstående får föra över.

Alexandra Wallin, avdelningschef Barn och familj på Försäkringskassan, tycker att de nya reglerna gör att det blir mer flexibelt.

“Man kan föra över dagar till vem som helst men däremot är det samma regler som för vanlig föräldrapenning, man måste vara försäkrad för föräldrapenning”, säger hon till SVT.

Grundnivå

För att kunna få dagar med föräldrapenning överförd till sig måste man alltså vara försäkrad i Sverige.

ANNONS

De som bor eller arbetar i Sverige har oftast rätt till föräldrapenning, men ersättningen baseras på den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI, som baseras på den egna inkomsten.

Även pensionärer kan vara föräldralediga, men Alexandra Wallin förklarar att eftersom de inte har någon SGI blir deras ersättning på grundnivå.

Så utsatta är barnbarnen på nätet

Barn och ungdomar är hårt utsatta för en grym och skrämmande värld på nätet. Det visar en Sifoundersökning på uppdrag av ChildX.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS