News55

Gunnar Ljunggren: Så slängs äldres kunskap på tippen

Artikelbild
Gunnar Ljunggren
Gunnar Ljunggren
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 20 juni 2022

Det är dags för sommarprat i P1. Men det finns ingen pensionär bland rösterna. Vad sänder för det signaler?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I december ifjol fanns det 2,3 miljoner svenskar som hade allmän pension. 109 000 av dem var  nytillkomna pensionärer som började ett nytt liv. De hade blivit ett år äldre och ett år klokare, ett år äldre ett år mer insiktsfulla, ett år äldre ett år mer erfarna. Inom sjukvården ser man detta. Det blir väldigt tydligt i det som går under benämningen bakjour. Det finns en äldre person med mycket erfarenhet som yngre kan ringa för råd och dåd. En naturlig övergång i livet från uppbyggd erfarenhet till rådgivning. Det märks inte bara när yngre rådfrågar bakjouren, det märks också i all  annan daglig verksamhet på olika arbetsplatser. Man frågar kollegor med mer erfarenhet. Av något märkligt skäl har denna uppbyggda kunskap inte spridit sig in i Radiohuset. I alla fall inte till de som väljer ut sommarvärdar. Sveriges radio har presenterat 58 sommarvärdar som ska berätta  om sina liv och sina erfarenheter. Ingen av de 58 presenteras som pensionär. Ingen.

Av de 2,3  miljoner svenskarna som har allmän pension finns det uppenbarligen ingen som är representerad  som pensionär. Det finns ett tiotal som är över 65 men ingen av dem har titeln pensionär. Det är väl inte fult att vara en person som varit med länge och har mer erfarenhet än yngre personer.  Pensionärerna får alltså inte vara med nu när snart sommar-sommar-sommar ljuder i våra radioapparater. Erfarenhet är uppenbarligen inget man vill ha med i public service utbud av sommarvärdar. Nu är det dom som oftast redan har publika plattformar att uttrycka sig i, som återkommer. Kändisgalleriet dominerar. 16 författare, 9 artister, 7 journalister, 5 skådespelare och  andra kändisar finns på listan över sommarvärdar. Men där finns alltså ingen pensionär. Vad  skickar det för signaler?  

Nej, när erfarenheten och kunskapen går i pension, kasta inte bort den. Tvärtom, sprid den, använd den. Erbjud den till alla genom media. Den är efterfrågad, det märks i alla fall i andra länder. Där verkar erfarenhet och kunskap efterfrågas och förmedlas av media. Inte bara bland politiska ledare utan också bland dem som sitter i styrelser för stora företag, eller andra organisationer. Där hörs och syns de med erfarenhet i media. Men när man går i pension i Sverige verkar inte viktiga kunskaper längre vara värda något, i alla fall inte i sommar i P1. Det kallas  kapitalförstöring i modernt språkbruk. Men lämnar man radiohuset och frågar vanligt folk vem de vill lyssna på så händer något. 67-årige Bengt Einar ”sotarn” Johansson valdes av lyssnarna till årets sommarvärd. Han är inte författare, skådespelare eller journalist. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS