För många i Sverige var 2023 ett tufft år ekonomiskt. Riksbanken höjde räntan och inflationen gjorde det mesta dyrare. Här är fyra tips för att undvika problemen 2024.
Mest läst i kategorin
Årets första månad brukar alltid vara den tuffaste och många svenskar fick se sin januarilön försvinna snabbt. Enligt färska siffror från SCB så steg inflationen till 3.3 procent och en del experter menar att Riksbanken kommer att behöva gå försiktigt fram med sin första räntesänkning.
Det finns dock en hel del man kan göra för att hantera den oroliga ekonomin. Américo Fernández, privatekonomen på SEB, tipsar om att skapa en hållbar plan för hela året.
– Jag tycker att det är en hygienfaktor i en sund ekonomi. Det är många saker som händer som vi inte kan förbereda oss på, då är det jätteviktigt att göra en plan tidigt på året. Det minskar den ekonomiska stressen och ångesten som många får, säger han till TV4.
Han tipsar också om att ha rimliga mål.
– Sätt inte heller upp för ambitiösa mål utan var realistisk. Det kan handlar om små saker som du drar in på, säger han.
Expertens fyra tips för 2024
För att få en lyckad planering har Américo Fernández fyra konkreta tips:
Ekonomisk hälsocheck: Gå igenom din ekonomi. Få en överblick över räkningar, krediter, sparande och andra utgifter. Skriv sedan ner månad för månad vad du har för inkomster och utgifter.
Konsumtionsmål: Det andra tipset innebär att få en bild över hur årets konsumtion kommer att se ut. Gör en plan för semestrar, födelsedagar, skolstart och julen. Lägg in vad det får kosta.
Sparmål: Efter att ha färdigställt de två första punkterna kan du sedan se hur mycket du behöver spara per månad. Américo Fernández syftar på sparande till både konsumtion, men även till buffertkontot.
Senaste nytt
Privatekonomisk kalender: Se över din kalender och markera viktiga datum. Ett exempel på det är skatteåterbäringen eller om du redan nu vet om en löneökning.
Läs mer:
Tips: Här kan du åka skidor billigast 2024
De ser ljusare på sin ekonomi 2024 – men förlorar pengar
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.