News55

Här är expertens tips för att minska matkostnaderna

Artikelbild
Arkivbild/TT
e55
e55
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 27 nov. 2023

Inflationen och höga räntor fortsätter att slå hårt mot svenskarnas plånbok. En expert har därför samlat flera tips för konsumenter hur man kan hålla nere matkostnaderna.

ANNONS
ANNONS

Under oktober månad ökade matpriserna återigen. Bland de mer vardagliga varorna har bland annat kaffe, juice och olivolja blivit dyrare de senaste åren.

Gita Berg, kostforskare på Uppsala universitet, går för SVT igenom hur man ska tänka för att få ned priset för just de här tre varorna.

Ett av tipsen som Gita ger till konsumenter är att försöka handla säsongsbaserat. Ett annat tips är att planera inköpen och att göra listor. Att spana in reor kan också underlätta för plånboken.

Vad gäller för specifikt kaffe så tipsar hon om att köpa när det är kampanjpriser:

– Med kaffe bör man köpa på sig när det är kampanj. Idag är det många som får sin koffeinkick från energidrycker som är oerhört dyra – jämfört med dem är kaffe fortfarande rena budgetvaran, säger Gita Berg.

För juiceälskare kan det vara bra att hålla koll på när de olika frukterna är i säsong. Då kan priset för de olika smakerna sjunka. En generell regel är också att de färskpressade juicerna oftast är dyrare.

Olivoljan är en sådan produkt som Gita råder konsumenter att först fråga sig själva om man verkligen behöver köpa.

– Om inte smaken är det bärande utan du behöver ett matfett då skulle jag absolut slå ett slag för rapsoljan som ju är ett mer närproducerat alternativ oftast och ligger bättre i pris.

ANNONS

Slutligen kommer kostforskaren med ett lite udda tips:

– Genom att inte titta så blint på bäst före-datumet, utan faktiskt lukta och smaka på maten kan vi märka att mat ofta håller betydligt längre, säger hon till SVT.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS