News55

Här är frågorna som retar äldre på arbetsplatsen

Donald Trump och Joe Biden blev båda presidenter på äldre dagar
Donald Trump och Joe Biden blev båda presidenter på äldre dagar. Foto: AP Photo/Patrick Semansky, File
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 18 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2024

Det finns en hel uppsjö med bevis runt om i världen för att äldres välmående inte prioriteras på arbetsplatserna i praktiken. Två vanliga frågor inom arbetslivet är dessutom förklädd ålderism, slår HuffPost fast.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Robert Fitzgerald som är ny kommissionär mot åldersdiskriminering i Australien pekar på rapporter bland rekryteringsproffs som visar att äldre personer, eller de som är 65 år och äldre, aktivt utesluts i rekryteringen. Det rapporterar den australiska arbetslivssajten HRD*.

Endast en fjärdedel av HR-personal uppger att de är öppna för att anställa äldre arbetssökande i någon större utsträckning.

“Positiv inställning till åldrande ökar livslängden”

HuffPost skriver att det fortfarande anses acceptabelt att döma människor utifrån hur gamla de är. 

Tidningen refererar till en livslängdsstudie från 2022 där forskare följt över 600 invånare i Ohio, äldre än 50 år i två decennier. De äldre som hade positiva övertygelser om åldrandet levde sju och ett halvt år längre än de som inte gjorde det.

Därför är det viktigt att sluta sätta gränser för människors möjligheter bara på grund av deras ålder. 

ANNONS

Frågor som är förklädd ålderism

Två vanliga frågor inom arbetslivet som är förklädd ålderism är “när planerar du att gå i pension” och “vill du inte spendera mer tid med dina barnbarn?”.

ANNONS

En felaktig idé inom rekrytering är att “yngre är lika med bättre”.

– Bara för att du har gjort det ett tag betyder det inte att du inte har förmågan att tänka ut nya sätt att göra saker på, säger Tracey Gendron, som beskriver ålderism som en osynlig kraft i samhället och något som vi bokstavligen fått lära oss sedan vi var unga.

Tracey Gendron är chef för Virginia Center inom åldrande och författare till boken Ageism unmasked: exploring age bias and how to end it.

40 procent över 40 år drabbade

Ungefär 40 procent av arbetare över 40 år säger att de har upplevt ålderism på jobbet, enligt en AARP-undersökning som MPR News hänvisar till. 

Detta innebär att man ibland missar möjligheterna till befordran eller att inte bli anställd alls. 

Många rekryterare har svårt att hitta arbetskraft och det är goda nyheter för äldre arbetstagare som råkar ut för partiska rekryterare och stigma mot åldrande i anställningsprocessen. 

Presidenter som gjort stordåd på äldre dagar

ANNONS

Åldern på de amerikanska presidentkanditaterna är återigen på tapeten. En undersökning av ABC News/Ipsos som The Baltimore Sun hänvisar till visar att 86 procent av amerikanerna anser att Joe Biden, 81 år, är för gammal för att sitta ytterligare en mandatperiod som president, medan 62 procent anser att Donald Trump, 77 år, också är för gammal. 

Joe Biden blev president på äldre dagar
USA:s sittande president Joe Biden är 81 år. Foto: AP Photo/Alex Brandon. Källa TT.

Samtidigt finns det flera lysande exempel på att äldre ledare gjort stordåd på sin post. Bland annat undertecknade Benjamin Franklin den amerikanska självständighetsförklaringen vid 70 års ålder. Nelson Mandela å sin sida tillträdde som den första presidenten i ett demokratiskt Sydafrika vid 75 års ålder.

*) HRD står för human resources director.

Läs mer: Här tar seniorer kampen mot ålderismen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS