News55

Här är framtiden osäker för pensionärer

Oviss framtid för pensionärer
Ekonomisk ovisshet drabbar många pensionärer i USA som oroar sig över att inte ha råd med sina levnadskostnader. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 23 juli 2024Publicerad: 23 juli 2024

Shauna Sharpes, 60 år, är en av många blivande pensionärer som oroar sig över sin framtid. I dag arbetar hon för en ideell minoritetsorganisation i västra Washington.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med låg inkomst och utan besparingar står inför en högst osäker framtid, liksom många andra.

Trots att Shauna Sharpes odlar mycket av sin egen mat och lever sparsamt, har hon ringa besparingar och förväntar sig att fortsätta arbeta i minst ett decennium till, kanske livet ut.

Sharpes är en av många som tillhör den yngre gruppen babyboomers som nu närmar sig pensionsåldern med stormsteg. Många av dem oroar sig över sin ekonomi, rapporterar Well Street Journal.

Husvagn
Många äldre människor lever i fattigdom och har inte råd med pensionsbesparingar. (Foto: Pexels)

Den ekonomiska verkligheten för yngre boomers

Den generationen baby boomers som Sharpes representerar omfattar cirka 70 miljoner amerikaner födda mellan 1946 och 1964.

Medan de äldre baby-boomers haft bättre ekonomiska förutsättningar, saknar många från den yngre generationen motsvarande pensionsförmåner som de äldre åtnjöt. För en del av dem återstår endast Medicaid, vilket motsvarar svenskt socialbidrag i en omfattande variant.

Detroit
En kylig vinterdag i Detroit. (Foto: Pexels)
ANNONS

ANNONS

Pengarna räcker inte

Enligt Federal Reserve har ungefär en tredjedel av hushållen med yngre boomers inga pensionsförmåner förutom socialförsäkringen.

David John från AARP Public Policy Institute betonar att många yngre boomers riskerar att gå i pension utan resurser som täcker upp för levnadskostnader. Det innebär att de måste arbeta långt upp i åldrarna eller förlita sig på familj alternativt Medicaid, vilket ökar trycket på den redan överbelastade socialförsäkringen.

Gammal rostig bil
Gammal rostig bil som ägaren inte har råd att låta reparera. (Foto: Pexels)

Skulder och förluster

Finanskrisen 2007 – 2009 drabbade Sharpes hårt och hon förlorade hälften av sina 20 000 dollar i pensionssparande och använde resten för att betala av ett bostadslån, trots höga straffavgifter. Efter att ha förlorat sitt jobb och gått igenom en skilsmässa, köpte hon ett nedgånget hus som hon nu renoverar med sin nya fästman.

Hon hoppas kunna dra ner på arbetet vid 70 och siktar på att bygga upp ett pensionskapital på 100 000 dollar. Det är vad hon hoppas, men verkligheten bjuder ibland på oförutsedda händelser.

ANNONS

Barbara Tarallo, 62, förlorade sitt jobb under lågkonjunkturen och arbetar nu för halva lönen. Hon har också drabbats av personliga motgångar och tvingas använda pensionssparandet för att täcka sin mans sjukvårdskostnader och betala löpande utgifter. Vad händer när pengarna tar slut? I dag vet ingen. Det är så det är att leva i ovisshet: Man har inget svar.

Husvagn
Det är vanligt att fattigare människor bor i så kallade trailer parks, vilket är betydligt bättre än hemlöshet. (Foto: Pexels)

Strukturella förändringar och utmaningar

Boston Colleges Center for Retirement Research identifierar flera faktorer som bidrar till de ekonomiska utmaningarna för yngre boomers. Det är en mer heterogen grupp i dag och har inte samma tillgång till pensionsplaner som tidigare generationer.

Låg lön och ekonomiskt stöd till familjemedlemmar utomlands påverkar deras möjligheter att pensionsspara. Många har inte ens råd med det.

Många vill fortsätta jobba högre upp i åldrar av ekonomiska skäl, men faktum är att endast 30 procent av de som vill fortsätta faktiskt gör det. Orsakerna varierar, men liksom i Sverige är ålderismen en vanlig förklaring. Det kan vara tufft att hitta jobb när man är äldre, därav den utbredda oron att inte klara sina kostnader.

Nytt pensionssystem skapade osäkerhet

Övergången från traditionella pensioner till 401(k)-planer har också spelat en roll i hur dagens samhälle ser ut för pensionärer. Det är tuffare än vad det brukade vara.

ANNONS

I stället för att arbetsgivare betalar in på anställdas pensionskonton är det nu upp till varje anställd att lägga undan pengar från lönen.

Många som står helt utan pensionssparande kan endast se fram emot en osäker framtid med en betydligt lägre levnadsstandard senare i livet.

Ovisshet
Mycket ovisshet på äldre dar. (Foto: Pexels)

Social trygghet och framtiden

Socialförsäkringen kan erbjuda en viss ekonomisk trygghet, men det var aldrig avsett som den enda inkomstkällan för pensionärer. Förmånerna beräknas progressivt, vilket innebär att de ger relativt mer stöd till de med lägre inkomster.

För personer som Keith Seawell, 60, som saknar besparingar, är den federala socialförsäkringen en oersättlig livlina. Skärs den av, ja då brister allt i hans liv. I dagsläget slår han sig fram på avdankade jobb och tillfälliga gigs, vilket är det enda som han kan få. Jo, en del av inkomsten är disability motsvarande sjukpension i Sverige.

Flagga
Framtiden? Vem vet? Ungefär så ter sig verkligheten för de som lever i ekonomisk ovisshet. (Foto: Pexels)

Slutsats

ANNONS

Den ekonomiska framtiden för generationen som snart går i pension är komplex och full av osäkerhet. För många innebär det att de måste fortsätta att arbeta, förlita sig på sociala skyddsnät och anpassa sig till förändrade ekonomiska landskap med osäkra budskap.

Trots dessa utmaningar strävar individer som Shauna Sharpes och Barbara Tarallo efter att säkra sin ekonomiska framtid och bibehålla en viss nivå av självständighet på äldre dar. De vill ju åldras med värdighet.

Läs också:

Rik inte alltid samma sak som förmögen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS