News55

Inflationen i eurozonen sjunker som väntat

Artikelbild
Preliminära inflationssiffror för juni från Eurostat. Arkivbild (Foto: Daniel Roland AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 02 juli 2024Publicerad: 02 juli 2024

Inflationen i eurozonen sjönk till 2,5 procent i juni, enligt preliminära beräkningar från statistikbyrån Eurostat. Det kan jämföras med 2,6 procent i maj.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nedgången, som följer på en viss ökning av inflationen i maj, låg i linje med marknadens förväntningar. Analytiker hade i genomsnitt räknat med att den skulle sjunka till just 2,5 procent i juni, enligt Bloomberg.

Jämfört med månaden före steg konsumentpriserna med 0,2 procent i juni, enligt Eurostats preliminära beräkningar – vilket var väntat.

Den underliggande inflationen – där energi- och vissa livsmedelspriser räknats bort – sjönk till 2,8 procent i juni. Det låg också i linje med förväntningarna bland analytiker.

I maj låg den underliggande inflationen på 2,9 procent.

Siffrorna från Eurostat kommer sedan nationella statistikmyndigheter i stora euroländer som Tyskland och Frankrike dagarna före har redovisat preliminära siffror som visar på något lägre inflation än väntat i juni.

Enligt Eurostats sammanställning av preliminära nationella inflationssiffror har Belgien högst inflation bland euroländerna – 5,5 procent i juni. Lägst inflation har uppmätts i Finland på 0,6 procent.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS