News55

Inkassokraven ökar – nu på rekordnivå

Artikelbild
Antalet inkassokrav har ökat med sju procent hittills i år, jämfört med samma period förra året. Arkivbild. (Foto: Jessica Gow/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 27 aug. 2024Publicerad: 25 aug. 2024

Allt fler svenskar har svårare att betala sina räkningar i tid. Antalet nya inkassokrav ökar och ligger nu på rekordnivåer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det kan bli över tio miljoner ärenden i år”, säger Fredrik Engström från Svensk inkasso.

Från januari till juli i år har antalet inkassokrav uppgått till drygt 5,6 miljoner ärenden. Det visar nya siffror från branschföreningen Svensk inkasso. Det är en ökning med sju procent, jämfört med samma period ifjol.

“Det här är en stor ökning i förhållande till hur det brukar se ut”, säger Fredrik Engström, advokat och ordförande för Svensk inkasso.

Under hela förra året inkom det totalt drygt nio miljoner nya inkassoärenden. Och det här året tror branschföreningen att det kan bli rekordmånga.

Det finns en del som tyder på det. Om den här utvecklingen skulle stå sig, kan det bli över tio miljoner ärenden i år för första gången.

Pressade hushåll

Den som är betalningsskyldig får oftast två chanser på sig att betala en räkning innan inkassobolaget skickar ut ett inkassokrav, efter det kan ärendet hamna hos Kronofogden.

Orsaken till att fler har svårare att betala sina räkningar i tid tror Fredrik Engström är det ekonomiska läget.

ANNONS

“Många hushåll är väldigt pressade av de allmänna prisökningarna i kombination med höga räntor och ganska markant höjda hyror.”

Däremot har storleken på skulderna inte ökat. Enligt Fredrik Engström beror det på att det är fler inkassokrav som gäller mindre belopp. Hela 86 procent av de nya inkassoärendena är på ett belopp under 5 000 kronor.

Det tar inte heller längre tid innan skulderna är fullbetala. Av de nya ärendena betalas 76 procent av skulderna inom tre månader.

ANNONS

Skärpta regler

I de allra flesta fall handlar det om vanlig konsumtion, enligt Svensk inkasso. Exempelvis telefonabonnemang eller fakturaköp av kläder eller andra varor på internet.

Även Finansinspektionen pekar på att fakturaköpen kan vara en del av problemet, även om de inte har egen statistik som bekräftar det.

“Det är ganska enkelt och snabbt att genomföra. Och man tittar inte på om det finns en återbetalningsförmåga hos konsumenten vid fakturaköp, på samma sätt som när det gäller lån till exempel”, säger Anna Hult, senior jurist på Finansinspektionen.

Enligt Finansinspektionen kommer det att bli förändringar på det här området i och med nya EU-regler från och med 2026.

ANNONS

Hur lagstiftningen kommer att se ut i Sverige vet vi inte än, men mycket pekar på att det kommer att bli skärpta regler. Både avseende kreditprövning och även för “buy now pay later” som man kallar de här fakturakrediterna.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS