News55

Investering i guld mindre risk än aktier

Att investera i guld har sedan urminnes tider varit eftertraktat.
Att investera i guld har sedan urminnes tider varit eftertraktat., speciellt under oroliga tider. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 29 maj 2024Publicerad: 29 maj 2024

Guld och andra ädelmetaller har sedan urminnes tider varit föremål för skattjakt och investeringsyra under speciellt oroliga tider – ett bra sätt att diversifiera sin börsportfölj.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns flera anledningar till att diversifiera aktieportföljen. Dels är det bra att sprida ut sparandet över aktier från en rad olika bolag, dels är det intressant att inkludera ädelmetaller såsom guld. 

Guld är historiskt sett en attraktiv investering, speciellt under oroliga tider då det ofta behåller sitt ursprungsvärde eller ökar. 

Investeringar kan se olika ut. Det kan göras i fysiskt guld, av aktier eller fonder i guldrelaterade bolag samt derivatinstrument typ CDF:s. 

För lite vanare handlare

För lite vanare investerare går det att handla genom bull- eller bear-certifikat. Bull & Bear-certifikat är finansiella instrument som ökar exponeringen mot underliggande marknader.

Med certifikatet kan man välja guld som en underliggande marknad samt “hävstång”, det vill säga den riskfaktor man är villig att ta. Ju högre hävstång, ju högre riskfaktor innebär en investering – man väljer från x2 och uppåt. Man ska dock inte sticka under stol med att storlek på vinsten är sammankopplad med storlek på riskfaktor.

Den här typen av certifikat utfärdas av emittenter, som i det här fallet kan vara en bank. Man bör vara uppmärksam på några viktiga saker. Om utställaren av ett certifikat går i konkurs kan investeringen bli helt värdelös och man förlorar i sådana fall allt man satsat.

Det är också viktigt att vara medveten om kostnader som förknippas med den här formen av handel. Man betalar till exempel courtage på börsnoterade produkter.

ANNONS
ANNONS

Oväntad marknad i Sverige

Lite oväntat har det visat sig att Sverige blivit en het marknad för aktörer inom guldnäring.

Företaget First Nordic Metals har huvudkontoret i Vancouver, Kanada men riktar in sig på Norden som främsta marknad. Sverige är av speciellt intresse och en stor anledningtill det är fördelaktiga skatteupplägg.

Det aktuella flaggskeppet är en större guldfyndighet i Borsele där First Nordic Metals äger ett riskbolag tillsammans med Agnico Eagle Mines.

“Skandinavien, och särskilt Sverige, är en av världens bästa platser för nya gruvor,” har Taj Singh, ordförande och vd på First Nordic Metals uttalat sig. Han, liksom andra aktörer hoppas på en guldrusch.

Läs också:

Guldrusch i Sverige enligt gruv-vd: ”Färdigt område”

Sparexperterna: Så kan du rida på guldvågen 

ANNONS

.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS