News55

"Kortare arbetstid ingen fråga för politiken"

Artikelbild
Förhandlingar om ett nytt avtal för industrin börjar vid årsskiftet. Arkivbild. (Foto: Johan Nilsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 04 sep. 2024Publicerad: 04 sep. 2024

Arbetstidsförkortning är ingen fråga för politiken. Det hävdar representanter för Industriarbetsgivarna och Ikem inför höstens avtalsrörelse.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“De måste hålla sig borta”, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.

Frågan om arbetstidsförkortning är inte ny – men har fått nytt liv och kan i höst bli högaktuell.

Bland annat efter att frågan plockats upp av Socialdemokraterna.

“För oss är det inget konstigt att hantera en sån fråga, den har funnits länge. Det som är nytt är att det har blivit en politisk fråga, men det är en fråga för arbetsmarknaden”, säger Per Hidesten.

Flera orosmoln

Tillsammans med Henrik Stävberg, förhandlingschef på Ikem (innovations- och kemiindustrierna) kallade Hidesten till pressträff i centrala Göteborg på onsdagen med anledning av den stundande avtalsrörelsen. Industriavtalet är vägledande för resten av arbetsmarknaden.

De båda representerar tillsammans 2 250 företag med 160 000 anställda inom bas- och processindustrin. Framtiden som målas upp är dyster där låg tillväxt i produktivitet, höga arbetskraftskostnader och en kaotisk omvärld oroar företagen.

“Det är inget gott läge”, säger Henrik Stävberg.

ANNONS

“Ser det inte alls på samma sätt”

Från motparten – fackförbunden – har det däremot låtit annorlunda under våren och sommaren. Där pekas på att svenska industriföretag gjort stora vinster under 2023, bland annat tack vare en svag svensk krona som gynnat exporten.

“Vi har tvingats hantera två kraftiga kriser (coronapandemin och kriget i Ukraina) och nu har facken gått ut med en bild av att det finns skäl för uppväxling. Vi ser det inte alls på samma sätt”, säger Per Hidesten.

TT: Samtidigt har inflationen pressats ned och Riksbanken har aviserat ytterligare räntesänkningar. Det ekonomiska läget ser ut att ljusna?

“Vändningen ligger så pass mycket längre fram. Utifrån vilka vi företräder är det en lång bit kvar”, säger Henrik Stävberg.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS