News55

Kronofogden granskar konkursförvaltare

Artikelbild
Kronofogden ska informera om granskningen i december. Arkivbild. (Foto: Vilhelm Stokstad/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 10 okt. 2024Publicerad: 10 okt. 2024

Kronofogden gör en särskild granskning av advokatfirmor och jurister som frekvent anlitas som konkursförvaltare, rapporterar Dagens industri.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Granskningen görs mot bakgrund av risken för bedrägerier när bolagen har möjlighet att välja sina egna förvaltare, och då lämnar så kallade gäldenärsförslag.

”Bakgrunden är att antalet gäldenärsförslag har ökat markant de senaste åren och det kan finnas risker förknippade med förslagen”, skriver myndigheten i ett brev daterat till den 9 september som Di tagit del av.

I en rapport från 2022 lyfte Riksrevisionen att valmöjligheten är en riskfaktor för bedrägerier. Kronofogden genomför sin särskilda granskning mellan den 1 september och 31 december i år, enligt DI.

Vi ska informera om granskningen i december, men det övergripande resultatet redovisas först i februari, säger Rebecca Jidah som leder arbetet tillsammans med två andra medarbetare på Kronofogden.

Antalet konkurser i Sverige ökade med 11 procent i september jämfört med samma period i fjol, enligt kreditupplysningsföretaget UC.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS