News55

Larm: Äldre oförsäkrade – kvinna dog efter olycka

Ett äldreboende. I en motion efterfrågas genomgång av försäkringsskyddet för äldre på särskilda boenden i hela landet, och att åtgärder vidtas i de fall där det behövs
I en motion efterfrågas genomgång av försäkringsskyddet för äldre på särskilda boenden i hela landet, och att åtgärder vidtas i de fall där det behövs. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 okt. 2024Publicerad: 22 okt. 2024

Äldre som bor på särskilda boenden kan vara utan försäkringsskydd vid olyckor på sina boenden, nu vill en riksdagsledamot se en ändring.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sten Bergheden (M) skriver i en motion till riksdagen och efterfrågar en genomgång av försäkringsskyddet för äldre på särskilda boenden.

“Det har framkommit att äldre personer som bor på särskilda boenden kan vara oskyddade vid olyckshändelser på boendet. Detta efter en olycka i en västsvensk kommun där en äldre person senare avled av sina skador, och det visade sig att i kommunen i fråga fanns inte någon försäkring som skyddar de äldre vid olyckor i boendets gemensamma utrymmen”, skriver han i motionen.

Han skriver vidare att det handlar om människors “mormor, farfar, pappa, moster,
mamma eller morbror”, samt att både de äldre och deras anhöriga förväntar sig att de boende på dessa boenden omfattas av försäkringsskydd.

“Det vore därför önskvärt att det görs en genomgång av hur det ser ut med
försäkringsskyddet på särskilda boenden i hela landet, och att resultaten av en sådan
genomgång också kan leda till att åtgärder vidtas i de fall det kan behövas”, fortsätter han i motionen.

Kvinna avled

Olyckan som nämns i motionen inträffade för ett år sedan på ett särskilt boende i Kungsbacka, en kvinna på boendet avled efter att ett fönster föll in över henne, när det skedde satt hon i boendets matsal, skriver senioren.

Efter olyckan kämpade den avlidna kvinnans svärson Magnus Fahlén för att få besked om vilket försäkringsskydd hon hade.

Han uppmanades att söka ersättning via kommunens olycksfallsförsäkring men fick nej, de boende på äldreboendet omfattades inte av försäkringsskyddet utan var från kommunens sida oförsäkrade.

ANNONS

“Det här gäller inte bara vår familj. Vem som helst som lever på våra kommuners äldreboenden kan drabbas. Dessutom finns rena felaktigheter som kommunerna kommunicerar när det gäller hur de äldre är försäkrade när de flyttar in på äldreboende”, säger han till Senioren.

Larm: Infektioner på särskilda boenden ökar

Infektionerna hos personer som bor på särskilt boende ökar, det visar Folkhälsomyndighetens senaste mätning.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS