Om knappt två månader blir alla gamla en-, två- och femkronorsmynt ogiltiga och än så länge är drygt 1,9 miljarder fortfarande på vift i samhället. Men nu är det lättare än på länge att växla in dem.
Mest läst i kategorin
Det börjar brinna i knutarna om du sitter på en massa gamla mynt. Den 31 augusti är nämligen domedagen för slantarna, det skriver Aftonbladet.
Om du inser att du inte kommer att hinna handla upp mynten innan dess kan det vara bra att ta tag i det redan nu. Det finns runt 1,9 miljarder kronor som fortfarande är på vift i samhället.
Man kan handla för mynten i butik i drygt en månad till men samtidigt har många butiker satt en maxsumma för hur mycket mynt man kan betala med vid ett och samma tillfälle.
– Man kan inte förvänta sig att butikerna tar emot mynten om man har väldigt många. Då är det bättre att gå till banken, säger Leif Jacobsson, projektledare för sedel- och myntutbytet på Riksbanken, till Aftonbladet.
LÄS MER: Max 25 mynt per köp kan bli verklighet
950 växlingsplatser
Hittills har det diskuterats mycket om hur svårt det har varit att växla in sina mynt. Detta har på senare tid blivit enklare då antalet platser i landet som växlar in mynt har ökat och nu är uppe i 950 stycken, det visar Riksbankens myntkarta.
– Det är en ökning med ett 50-tal under april och maj, där Nordea står för huvuddelen av ökningen, säger Leif Jacobsson.
Tidigare har flera banken också tagit betalt för att växla pengar, men detta har man nu tagit bort på många ställen.
– Det är förstås väldigt positivt. Såvitt vi vet är det nu bara Forex och Handelsbanken som tar ut avgifter, avslutar Leif Jacobsson.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.