News55

Lockprisernas tid förbi på bostadsmarknaden

Artikelbild
En visning av en lägenhet i Stockholm. Arkivbild. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 28 sep. 2024Publicerad: 28 sep. 2024

Trots räntesänkningar blir det inga kraftiga prislyft jämfört med utgångspriset på bostäder, visar nya siffror.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en av storstäderna är det till och med negativ prisutveckling.

I veckan meddelade Riksbanken ännu en räntesänkning, den tredje i ordningen. För bostadsmarknaden har dock inte det förändrade ränteläget bidragit till några kraftigt stigande priser, har siffror från Svensk mäklarstatistik tidigare visat.

Säljare ska alltså inte ha alltför stora förhoppningar om att försäljningspriset lyfter markant jämfört med utgångspriset. Hemnet har för TT:s räkning sammanställt siffror för de tre storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö.

Fallande priser

I augusti och september var till exempel budpremien (procentuellt lyft jämfört med utgångspris) 4,4 respektive 4,3 procent i Storstockholm.

Det kan jämföras med 4,6 procent i augusti och 3,1 procent i september förra året. Hemnets analytiker Erik Holmberg påpekar att tiden där mäklarannonser kunde ha lockpriser nu är förbi.

“Det här är en utveckling som vi sett tidigare när det varit fallande priser, då är det just den här budpremien som först försvinner och kan till och med bli negativ. Det blir helt enkelt vanligare att buda under utgångspriset”, förklarar han.

Annorlunda i Skåne

ANNONS

Erik Holmberg jämför med en period för villamarknaden under pandemin när alla sökte efter extra utrymme för exempelvis hemmajobb.

“Då hade vi månader när man var uppe på 13–15 procent, det var en väldigt speciell situation där säljarna först inte visste vilken efterfrågan det plötsligt fanns.”

Nu är situationen väldigt annorlunda, framför allt i Malmöområdet. Där kan säljare i nuläget till och med räkna med en negativ prisutveckling. I september handlade det om minus 1,3 procent och i augusti minus 1,5 procent.

“Det har alltid varit så i södra Sverige, och framför allt Skåne, att man i högre utsträckning har budat nedåt. Vi vet också att det är vanligare i Danmark och nere i Europa, så det är möjligt att det finns mer av det inslaget i södra Sverige än vad det gör i resten av riket”, säger Erik Holmberg.

Fakta: Så mycket stiger bostadspriserna jämfört med utgångspris, i procent Region September 2024 Augusti 2024 September 2023 Augusti 2023 Stor-Stockholm 4,3 4,4 3,1 4,6 Stor-Göteborg 0,9 1,0 0,6 – 0,6 Stor-Malmö – 1,3 – 1,5 – 2,4 – 2,3

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS