12 kronor och 12 öre hade Mia Öman, 75, kvar att leva på innan nästa pensionsutbetalning äntligen trillade in. Och hon är långt ifrån den enda som har svårt att klara ekonomin på ålderns höst, det rapporterar Expressen. – Får jag 2 000 kronor över är det bra, säger Mia Öman.
Mest läst i kategorin
Andelen fattigpensionärer i Sverige ökar, och detta i takt med att löntagarnas plånböcker blir allt fetare. Nästan var femte pensionär förväntas klara sig på mindre än drygt 12 100 kronor i månaden och lever därmed under EU:s fattigdomsgräns, skriver Expressen.
LÄS MER: M vill öka skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer
Fortsatte jobba för att dryga ut pensionen
Mia Öman, 75, arbetade som undersköterska i 45 år. När hon fyllde 65 gick hon i pension, men fortsatte sedan att jobba under några år för att dryga ut pensionen. Nu får hon ut 13 300 kronor i månaden efter skatt.
– Får jag 2 000 kronor över är det bra, säger Mia Öman till Expressen.
Mest pengar lägger Mia Öman på att betala räkningar och hyran. Det som blir över får hon nogsamt fördela på det mest nödvändiga.
LÄS MER: Tips från proffsen – så får du pensionen att räcka längre
“Det är oförskämt”
– Systemet i Sverige är en skam. Det är oförskämt. De i riksdagen har sådana löner och bor i sådana områden, de har ingen aning om hur det ser ut, säger Mia Öman.
Enligt statistik från pensionärsorganisationen SPF Seniorerna råder stora ekonomiska skillnader mellan pensionärer och löntagare – och klyftan ökar allt mer. SPF:s siffror visar att lönerna har ökat med nästan 17 procentenheter efter skatt jämfört med en genomsnittlig pension. Särskilt svårt blir det för de äldre då även livsmedelspriserna och hyresnivåerna stiger i takt med att fler tjänar mer.
LÄS MER: Utmaning: kan Sveriges politiker leva på en pensionärs inkomst?
“Jag vill stå på egna ben”
Mia Öman tycker ändå att hon har haft tur. Hon har inte dragit på sig några lån, hon har sin lägenhet och en pension som hon kan leva på – om än nätt och jämt. Även om det ibland är knapert skulle hon aldrig be någon om hjälp.
– Min dotter frågar ibland om jag behöver pengar, men jag vill stå på egna ben. Det är en hederssak. Har man arbetat så länge som jag gjort ska inte barnen behöva försörja sina föräldrar, avslutar Mia Öman i Expressen.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.