News55

Ny rapport: Svenskarna talar tyst om sina pengar

pengar
Äldre pratar minst om pengar med sina vänner, men överlag är privatekonomin ett extremt känslig ämne bland svenskar. (Foto: Pexels)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 24 okt. 2024Publicerad: 24 okt. 2024

Personer i åldrarna 65-79 år babblar minst av alla om sina pengar med vänner, visar ny undersökning. “Känsligt ämne”, säger bankman.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När det kommer till relationer, då har svenskarna inga problem att ventilera sina åsikter och tankar.

Men handlar det om pengar är det locket på, åtminstone om det gäller den egna plånboken.

Hela 76 procent av svenskarna diskuterar sällan eller aldrig sin ekonomi med bekanta, enligt undersökningen som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Marginalen Bank.

Mest hysch hysch om pengar i övre Norrland

Sedan skiljer det sig kraftig åt i landet hur pratglad invånarna är om sin ekonomi. I övre Norrland är man mest förtegen, där yppar åtta av tio vanligtvis eller inte alls något om sina slantar.

I östra Mellansverige är atmosfären kring pengar något mer öppen, men 67 procent i den regionen pladdrar sällan eller aldrig om sin ekonomi med sina vänner.

Undersökningen visar även på skillnader i olika åldersspann. I åldersgruppen 18–34 år svarar 61 procent att de sällan eller aldrig pratar ekonomi.

Äldre minst benägna att prata om sin ekonomi

ANNONS

Motsvarande siffra för åldersgruppen 35-55 år är 75 procent och i åldersgruppen 65–79 år kniper nio av tio, 90 procent, igen om sin ekonomi.

“Vi förstår att pengar kan kännas som ett känsligt ämne att prata om. I en ny undersökning vi gjort tillsammans med Kantar Sifo visar resultatet att många svenskar inte pratar om sin ekonomi men tror att det skulle finnas stora fördelar med att göra det. Hela 74% tror att diskussioner om privatekonomi kan leda till ökad förståelse för varandra och till och med ökat välmående. De svarande ser att de kan få tips från varandra för att stärka sin ekonomi vilket är otroligt glädjande att se”, säger Haris Serhatlic, Kommunikationschef på Marginalen Bank, i ett pressmeddelande.

I undersökningen, som genomfördes mellan 17 och 24 september, deltog 1 052 personer i de olika ålderskategorierna.

Läs även: Deras plånböcker fylls mest nästa år News55

Läs också: Vilka är egentligen rika när allt fler blir miljonärer? Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS