News55

Oppositionen: Sydsvenska elkunder får betala

Artikelbild
Vindsnurror på den danska delen av Kriegers flak. Arkivbild. (Foto: James Brooks/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 03 sep. 2024Publicerad: 03 sep. 2024

Sydsverige riskerar gå miste om mer och billigare el. Det blir kontentan av Vattenfalls beslut och som är regeringens fel, enligt den politiska oppositionen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Beslutet att stoppa, eller i vart fall pausa, den stora vindkraftparken Kriegers flak utanför den svenska sydkusten motiveras av Vattenfall med uteblivna statliga subventioner av elkablar till havs.

Den förra regeringen hade ett sådant förslag på gång. Nu i opposition ger man den nuvarande regeringen underkänt för att ha stoppat pengarna till kablarna.

“Det här projektet har ett stort värde i södra Sverige som ju har ett underskott och höga priser”, säger Fredrik Olovsson, talesperson i energifrågor för Socialdemokraterna.

“Har försvårat”

Centerns dito, Rickard Nordin, fyller i:

“Vi ser nu effekten av att regeringen har försvårat för vindkraften. El som kunde levererats 2028 till södra Sveriges hushåll och industrier uteblir, och elräkningarna förblir fortsatt höga”, skriver han i en kommentar till TT.

Pengar finns, enligt Nordin, i form av flaskhalsavgifter som Sydsveriges kunder har betalat.

Enligt Svensk Vindenergi har investeringsutmaningarna rent allmänt blivit tuffare. Inflationen har gjort det dyrare att bygga. Och regeringens tydliga satsning på kärnkraft har fått det att svalna bland vindkraftsbyggarna. Branschorganisationen efterfrågar därför att regeringen tar en tydligare roll för vindkraften, i någon form, enligt Lina Kinning, ansvarig för havsbaserad vindkraft på Svensk Vindenergi.

ANNONS

“Olyckligt”

“Det är olyckligt att enskilda projekt har svårt att bära sina kostnader. Det är viktigt att vindkraften utvecklas, mognar och levererar in stödtjänster till elsystemet”, säger energiminister Ebba Busch (KD) i ett skriftligt uttalande till TT.

Hon pekar på de av regeringen tillståndsgivna vindkraftsparkerna Galene och Kattegatt Syd utanför Hallandskusten.

“Båda dessa projekt verkar fortskrida enligt plan, vilket visar på att andra kalkyler kan gå ihop.”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS