News55

Då ryker 10 000 kronor för nygifta pensionärer

Ett äldre par på skogspromenad. Att gifta dig på äldre dar kan stå dig dyrt eftersom det kan göra att du får sänkt pension
Att gifta dig på äldre dar kan stå dig dyrt eftersom det kan göra att du får sänkt pension. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 sep. 2024Publicerad: 06 sep. 2024

Garantipensionen, grundskyddet i den allmänna pensionen, baseras på ditt civilstånd och påverkas negativt när en pensionär gifter sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Garantipensionen fungerar som ett grundskydd, alltså ett slags bidrag från staten för dem som har låg pension, det skriver TV4.

I dag får mer än varannan pensionär en del av sin pension från garantipensionen.

Den allmänna pensionen består av inkomstpensionen, inkomstpensionstillägget, premiepensionen och garantipensionen, den påverkas dock av civilståndet.

Förlorar flera tusen

Trifa Chireh berättar i att garantipensionen påverkas negativt för den som gifter sig på äldre dar.

“De som förlitar sig på garantipensionen kan få flera tusenlappar mindre varje månad. Om båda får pengar från garantipensionen blir det stora summor”, säger hon till TV4.

En person med en inkomst på 33 000 kronor får i dag en pension på 22 000 kronor, om den personen gifter sig på äldre dar går den miste om 800 kronor i månaden.

“På ett år blir det nästan 10 000 kronor per person. Är man två i den här relationen går man miste om ganska mycket pengar”, säger Trifa Chireh till TV4.

ANNONS

De som gifter sig kan även förlora sitt bostadstillägg när de flyttar ihop. Är de bara sambos, utan att gifta sig, påverkas dock inte garantipensionen på samma sätt.

Får lägre kostnader

Trifa Chireh tycker att pensionärer som funderar på att gifta sig bör kontakta Pensionsmyndigheten för att ta reda på hur deras garantipension och bostadstillägg skulle påverkas av ett giftermål.

Hon tycker dock inte att någon ska låta bli att gifta sig på grund av att det kan ge lägre pension.

“Att gifta sig och flytta ihop sänker ju också kostnaderna. Då delar man på kostnader. Kärlek och relationer ger livsglädje som inte går att mäta sig pengar. Det är helt fantastiskt att bli kär. Men det är bra att vara medveten om konsekvenserna”, säger Trifa Chireh till TV4.

Jobb till riktåldern ger bara halva slutlönen

Nya beräkningar visar att det inte kommer räcka att jobba ända fram till riktåldern, det kommer inte ge tillräckliga pensioner.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS