News55

Finansmagnat: Pengarna kanske inte räcker till pensioner

Kapitalförvaltningsbolaget Blackrocks vd, finansmagnaten Larry Fink. Han tycker att människor är fokuserade på att förlänga livet, men inte tänker på hur våra pensioner ska finansieras när vi lever längre
Kapitalförvaltningsbolaget Blackrocks vd, finansmagnaten Larry Fink, tycker att människor är fokuserade på att förlänga livet, men inte tänker på hur våra pensioner ska finansieras när vi lever längre. (Foto: TT/Evan Agostini/Invision/AP)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 juli 2024Publicerad: 09 juli 2024

Blackrocks vd och medgrundare Larry Fink varnar för utmaningarna med finansieringen av framtidens pensioner när människor lever allt längre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Från och med första kvartalet 2024 förvaltade den stora amerikanska fondförvaltaren Blackrock, enligt Statista, tillgångar värda totalt cirka 10,5 biljoner amerikanska dollar, nästan 111 biljoner kronor. 

Blackrock är en av de största ägarna på Stockholmsbörsen, kapitalförvaltningsbolaget är en global ledare inom kapitalförvaltning och har stort inflytande på finansmarknaderna.

Det gör att bolagets vd, Larry Fink, är en av den globala ekonomins mest mäktiga personer och han talar i en intervju i Dagens Industri om problemen att finansiera en åldrande befolkning.

Pensioner ska räcka längre

Dagens PS skriver att Larry Fink, i Di, betonar behovet av att diskutera det här på alla nivåer och att han menar att pengarna kanske inte kommer räcka.

Över hela världen ställer människors ökande livslängd krav på pensionssystemen och många länder har problem att säkerställa att deras pensionsfonder kommer räcka för att täcka alla pensioner som ska räcka längre.

“Vi är så otroligt fokuserade på att förlänga våra liv, men vi glömmer bort att prata om hur vi ska finansiera en längre pension”, säger Larry Fink till Di.

Därför måste riktåldern för pension höjas

Regeringens beslut att fastställa riktåldern för pension år 2030 till 67 är i linje med alla prognoser och innebär praktiskt sett ingen förändring.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS