News55

Tjäna en halv miljon som jobbonär

En äldre man jobbar vid datorn. En kvarts miljon svenskar är jobbonärer och de kan tjäna en halv miljon kronor på att vara det
En kvarts miljon svenskar är jobbonärer och de kan tjäna en halv miljon kronor på att vara det. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 juli 2024Publicerad: 09 juli 2024

Det är 261 000 svenskar som fortsätter jobba efter att de blivit pensionärer och det är inte bara mer pengar i plånboken som lockar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De som jobbar och tar ut pension samtidigt kallas numer för jobbonärer.

I Sverige finns det över en kvarts miljon jobbonärer, de flesta är mellan 65 och 66 år och var femte jobbonär fortsätter fem år efter att de pensionerats.

“Ungefär 2 300 jobbonärer är 85 år eller äldre”, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande från TT.

Jobbonärerna kan tjäna flera tusenlappar i lön och högre pension.

“Om alternativet är att gå helt i pension så är det alltid mer förmånligt att fortsätta jobba i någon utsträckning, eftersom du då fortsätter tjäna in pengar till pensionen och dessutom får en arbetsinkomst”, säger Monica Zettervall i pressmeddelandet.

Lockas inte bara av pengar

Enligt Isabelle Hansson, doktor i psykologi vid Göteborgs universitet, är det dock bara var femte jobbonär som fortsätter jobba av ekonomiska skäl.

I studier som gjorts vid Göteborgs universitet har hon sett att även personliga drivkrafter är viktiga, som att arbetet känns meningsfullt.

ANNONS

Den sociala kontakten med andra och att känna sig behövd är andra drivkrafter.

Jobbet är en stor det av våra liv och enligt Isabelle Hansson behåller vi strukturer och sociala relationer när vi fortsätter jobba.

“För de allra flesta skulle jag säga att det är fördelaktigt att fortsätta arbeta. Och det faktum att de allra flesta arbetar deltid möjliggör också en mer gradvis anpassning till livet som pensionär”, säger hon i pressmeddelandet.

ANNONS

Så tjänar jobbonären en halv miljon

Från det år du fyller 67 får du högre jobbskatteavdrag och grundavdrag så skatten på lön och pension blir lägre.

Arbetsgivaravgiften minskar från 31,4 till 10,21 procent från ditt 67:e levnadsåret.

Oavsett vad du tjänar kan du kan ta ut 25, 50, 75 eller 100 procent i inkomst- och premiepension, Du kan också att pausa och ändra dina uttag. För tjänstepensionen gäller olika regler så dem bör du kolla upp.

Tänk på att om din pension och lön tillsammans överstiger brytpunkten för statlig skatt, 51 275 kronor, måste du betala högre skatt För personer från 67 år och uppåt är gränsen 58 100 kronor.

ANNONS

En person med 34 000 kronor i månadslön som jobbar halvtid från 63 till 66 års ålder och samtidigt tar ut halva sin allmänna pension, tjänar cirka 2 000 kronor mer i månaden i pension, jämfört med att gå i pension helt vid 63. Fram till 86 års ålder ger det totalt en halv miljon kronor mer, efter skatt.

Mest rika män som blir jobbonärer

Det är inte de fattigaste pensionärerna som jobbar vidare och tjänar tusenlappar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS