News55

Undvik det här när du planerar din pension

Ett äldra par går uppför en trappa med USA:s flagga i bakgrunden. Amerikaners medellivslängd är 77,5 år och amerikaner födda från 1960 får full pension vid 67, därför planerar inte många för en lång pension
Amerikaners medellivslängd är 77,5 år och amerikaner födda från 1960 får full pension vid 67, därför planerar inte många för en lång pension. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 sep. 2024Publicerad: 24 sep. 2024

Vi pensionssparar för att öka vår inkomst från det att vi slutar arbeta tills vi dör. Men det är svårt att veta hur lång den tiden blir.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett sätt att tänka är att utgå från den förväntade livslängden. I Sverige är medellivslängden (år 2023), enligt Statistiska Centralbyrån, 84,9 år för kvinnor och 81,6 år för män, men nu handlar det om USA.

En genomsnittlig amerikan lever till 77,5 år, enligt de senaste uppgifterna från National Center for Health Statistics. Amerikaner födda efter 1960 får full pension när de är 67 år, det skriver CNBC.

Därför är det kanske inte så förvånande att de flesta amerikanska pensionssparare inte planerar för en lång pensionering. 

20 år eller mindre

I augusti 2024 gjordes CNBC:s pensionsundersökning Your Money med hjälp av Survey Monkeys programvara för onlineundersökningar.

I undersökningen uppger 64 procent  av de amerikaner som sparar till sin pension att de planerar att spara i 20 år eller mindre (eller inte alls). Endast 16 procent uppgav att de planerar att deras pension ska vara i 31 år eller mer.

Med tanke på amerikanernas medellivslängd kanske det inte verkar vara en dålig idé för dem att planera för en kort pension.

Yusuf Abugideiri, certifierad finansiell planerare och investeringschef på Yeske Buie i Wien, Virginia, USA, säger dock att det snabbt kan gå illa för dem som lever längre än de planerat.

ANNONS

“Det är en riktigt farlig satsning att göra. Att bygga en plan kring att spendera dina tillgångar ned till noll, det är något vi helt enkelt undviker till varje pris”, säger han till CNBC.

ANNONS

Två antaganden

Yusuf Abugideiri menar att det är riskabelt att sikta på att bara ha tillräckligt med pensionspengar för ett visst antal år, eftersom de då gör två stora antaganden.

Det ena är att de kommer att kunna arbeta så länge de vill, vilket för många inte är fallet.

“I företags-Amerika är trenden att när folk väl börjar komma över en viss ålder tenderar de att bli dyra och kan ersättas billigare. Vi ser att folk slutar i god tid innan sin planerade pensionering”, säger Yusuf Abugideiri till CNBC.

Enligt forskning från Employee Benefit Research Institute är medianpensionsåldern för amerikanska arbetare 62 år.

Och även om de går i pension när de uppnått den ålder då de får full pension förlitar de sig på ett andra antagande: att de vet ungefär hur länge de kommer leva och hur deras utgifter kommer se ut under den perioden. 

Yusuf Abugideiri menar att med tanke på alla medicinska framsteg är det ett väldigt riskabelt antagande.

ANNONS

Att överleva sina tillgångar

Det värsta scenariot för pensionärer är att deras pensionspengar tar slut medan de fortfarande lever, varför finansiella planerare tenderar att vara försiktiga när de räknar på pensionsutfall för kunder.

För att dina tillgångar ska överleva dig behöver du en säker uttagshastighet vid pensionering, det är det belopp du kan ta ut från dina pensionskonton varje år samtidigt som de kan fortsätta växa.

En traditionell modell för en 30-årig pensionering är att ta ut 4 procent av din portföljs värde under det första året och därefter fortsätta ta ut det beloppet, justerat för inflation, det skriver CNBC. 

Så kan du få ut mer av ditt pensionssparande

Den sjunde AP-fonden har visat sig ge lite bättre avkastning är många andra privata fonder. Här är den stora anledningen.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS