Snart införs en så kallad riktålder i Sverige, men få har hört talas om begreppet. Det rapporterar Pensionsmyndigheten.
Mest läst i kategorin
Från år 2026 införs riktålder i Sverige, vilket är en pensionsålder som tar hänsyn till den ökande medellivslängden. Den kommer att styra vid vilken ålder man kan få de olika delarna inom den allmänna pensionen.
– Du rekommenderas vänta med att ta ut din allmänna pension fram till den riktålder som beslutats och som kommer att gälla för din årskull. Det är för att du ska få samma nivå på pensionen som tidigare generationer, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.
Pensionsmyndighetens nya undersökning visar dock att svenskarna har dålig koll på riktålder. Endast åtta procent känner till begreppet, ganska eller mycket väl. Mer än hälften (58 procent) har aldrig hört det.
Fyra av tio vill bli jobbonärer
Fyra av tio uppger att de planerar att fortsätta arbeta samtidigt som de tar ut pension. Många mår bra av att arbeta och drivs av glädjen det ger, medan andra fortsätter för att de inte har råd att sluta.
En av tre kommer dock att sluta arbeta helt när de börjar ta ut sin pension, enligt undersökningen.
– Alla har inte möjlighet att jobba längre upp i åldrarna. För vissa kan ett alternativ vara att gå ner i arbetstid och samtidigt ta ut pension, om du är överens med din arbetsgivare om att jobba mindre så är det fullt möjligt att ta ut hela eller delar av den allmänna pensionen samtidigt, säger Zettervall.
Läs vad som gäller för din årskull hos Pensionsmyndigheten.
Läs mer på temat jobb och pension:
Senaste nytt
Kerstin, 81: Därför vill jag fortsätta jobba
Fler skuldsatta pensionärer till Kronofogden
Jobbande pensionärer: Detta ska du tänka på
Undersökning: Detta lägger jobbonärer pengarna på
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.