News55

Kerstin, 81: Därför vill jag fortsätta jobba

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 04 juli 2023

Kerstin Wiegert Bucquet, 81 år, är en av dem som har anmält sitt intresse på Jobb55 efter att ha varit jobbonär sedan hon ofrivilligt gick i pension vid 67 års ålder. Sedan 13 år tillbaka jobbar hon som tentamensvakt på Malmö universitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

I sitt yrkesliv har Kerstin varit flygvärdinna och lärare. 

– Jag är social av mig och kan många språk och är van att träffa mycket människor. Jag skulle till exempel kunna jobba i reception. Överhuvudtaget gillar jag jobb som har med människor att göra. 

Som lärare tvingades hon gå i pension vid 67 års ålder. 

– Det var förfärligt. En av mina döttrar, som är HR-konsult, sade när jag vikarierade att Malmö universitet sökte nya tentamensvärdar: Skulle det inte vara något för dig? Detta var 2010 och jag har jobbat som det sedan dess. Det har varit väldigt roligt! 

Har du känt några förväntningar från samhället att jobba vidare efter 65? 

– Nej tyvärr, men det har nog ändrats under senare år, för nu får man lov att jobba tills man är 68 år. Det har blivit bättre men om man inte själv har den dynamiken så är det ingen som pushar på, så därför är det väldigt bra att sådana som ni finns att tillgå. 

ANNONS

Kerstin framhåller att det är väldigt individuellt hur länge man vill och kan jobba. Yrken med tunga lyft kan slita hårt på kroppen.

– Det är väldigt individuellt betingat. Jag har varit privilegierad och aldrig velat sluta jobba, men jag kan inte prata för alla. Det beror på vilket arbetsliv som man har haft, man behöver vara någorlunda frisk. 

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Vad tycker du att samhället och arbetsgivare bör göra för att underlätta att man kan jobba efter 65? 

– Det är svårt att säga, men ja, man borde säga till folk som står inför sin pension att “du är välkommen att fortsätta att jobba”, men så gör de sällan. De ser chansen att anställa någon ung som de inte behöver betala lika mycket lön för som till en äldre. Där är det nog arbetsgivarna som behöver en spark i baken och staten behöver propagera mer för detta. Samtidigt behöver ungdomar jobb så det är en svår avvägning. 

Hur stort ansvar har den enskilde senioren? 

– Dessvärre så har man ett stort eget ansvar, om man inte har viljan eller drivet så måste var och en känna efter och ta det ansvaret.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS