Polisens nationella bedrägericenter har tagit emot samtal som pekar på nya fall av romansbedrägerier. Intet ont anande personer i Sverige skickar över pengar till vad de tror är en nyfunnen "kärlek" men som i själva verket är en bedragare.
Mest läst i kategorin
News55 har tidigare rapporterat om ligor som på olika sätt försöker lura personer till att ge ifrån sig kontodetaljer eller annan känslig information som leder till att deras konton länsas.
Men det är inte alltid siktet ligger på snabba överföringar. Romansbedrägerier är en brottsform som kan pågå under lång tid och som ofta börjar på sociala medier eller andra forum på internet.
LÄS MER: Polisen varnar för ny våg av investeringsbluffare
Skickar pengar till någon som aldrig kommer
Personer blir lurade att skicka pengar till en nyfunnen “kärlek” för att exempelvis finansiera en resa som ska möjliggöra ett möte. Men något möte blir aldrig av och bedragaren har alltid nya förklaringar till varför det drar ut på tiden.
LÄS MER: Här länsas 89-åringens konto av bedragaren
Till News55 har Anders Olofsson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter, tidigare berättat hur det kan se ut.
– Offret fortsätter skicka pengar till någon som aldrig kommer. Det finns fall där personer har lånat pengar och skuldsatt sig för livet.
LÄS MER: Så skyddar du dig mot bedragare
Går ut med varning
Polisen har nu gått ut med en varning och Anders Olofsson skriver på Facebook om ett fall som nyligen uppmärksammats.
“I går blev jag uppringd av en mycket bekymrad man som berättade att hans mor nätdejtar en man på andra sidan av jorden och att hon skickat över en miljon kronor till honom.
Det hela hade pågått under en längre tid, men själv fick han kännedom om det först för några dagar sedan när hon bad honom om ett lån. Hon har också lånat pengar på flera andra håll, allt har gått till hennes utländske kärlek.
LÄS MER: Här lurar den fräcke bedragaren till sig nästan en miljon
Sonen ser det som ett ytterst uppenbart bedrägeri, men har stora svårigheter att övertyga sin mor om att hon är lurad. Han undrade hur han skulle gå vidare och om det fanns några bra sätt att övertyga henne om att hon är utsatt för ett bedrägeri. Och förstås få henne att sluta skicka pengar”.
Fortsätter skicka pengar trots anmälan
Anders Olofsson poängterar att det kan vara svårt att få offer för romans- eller investeringsbedragare att inse fakta.
“Många gånger fortsätter de att skicka pengar till bedragarna, trots att de förmåtts att göra en polisanmälan.”
LÄS MER: Trendbrott bland bedrägerier mot äldre
Anhöriga och vänner nyckelpersoner
Det är främst anhöriga och vänner som märker att någonting inte är som det ska. Eftersom det är starka känslor med i spelet ska man som anhörig räkna med att den utsatta personen värjer sig och till varje pris försöker rättfärdiga sitt handlande.
Som anhörig ska man inte vara rädd att ställa frågor om det som pågår. En polisanmälan ska absolut göras, även fast polisen många gånger har små utsikter att få en lagföring till stånd.
“Våga vara besvärlig, det är omtanke”, skriver Anders Olofsson.
LÄS MER: Så känner du igen en bluffaktura
Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.
Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.