News55

Rapporten som kan få världens börser att gunga

Artikelbild
Jensen Huang, vd och grundare av Nvidia. (Foto: David Zalubowski/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 25 aug. 2024Publicerad: 25 aug. 2024

Nu är det upp till bevis igen för vad som kallats “världens viktigaste bolag”. Halvledarjätten Nvidia presenterar kvartalsrapport, siffror som kan komma att staka ut hela börsens riktning framåt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bolaget kommer den här gången från en milt sagt turbulent period där aktien åkt bergochdalbana under en tid.

I juni och juli nådde den sina absolut högsta nivåer men sedan kom raset. Finansiell oro kopplat till USA:s arbetsmarknad fick techsektorn med Nvidia i spetsen att falla brant. Inom loppet av en månad rasade aktien med över 25 procent. Ett rejält bakslag i bolagets framgångssaga, som inneburit en kursutveckling på drygt 3 000 procent under en femårsperiod.

“Slagit världsrekord”

Den senaste tiden har dock återhämtningen varit markant och aktien är kring 125 dollar nästan uppe på tidigare rekordnivåer.

“Nvidia är ju det bolag som slagit världsrekord i att på kortast tid haft störst tillväxt i omsättning och lönsamhet någonsin, men nu kommer vi in i en period med tuffare jämförelsetal för bolaget”, säger Carl Armfelt till TT.

Han förvaltar globalfonden TIN World Tech med ett totalt värde på flera miljarder. Från att tidigare ha varit det femte största innehavet har fondens exponering mot Nvidia minskat något och den är nu sjätte störst med Microsoft som klar etta.

Nvidias framgångsrecept har varit kopplat till AI-revolutionen där andra techjättar, som Meta och Alphabet, är några av bolagets allra största kunder.

Nvidia räknas också som en del i den bolagsgrupp som brukar gå under samlingsnamnet “Magnificent 7”, jätteaktörer som också är kopplade till varandra där dåliga siffror för Nvidia skulle kunna ge en snöbollseffekt.

ANNONS
ANNONS

Stora investeringar

“Alla de här bolagen gör stora investeringar men man märker att senaste månaden har det varit lite mer nyktert. Man funderar på vad man ska använda AI till och det har inte varit lika stor entusiasm som för ett halvår sedan”, säger Carl Armfelt.

Han påpekar att en vinstmiss från Nvidia skulle kunna innebära att nya frågetecken väcks för techsektorn och med en påverkan på börsen, framförallt då Nasdaqs kompositindex i New York där dessa bolag är noterade.

På indexnivå skulle det definitivt kunna bli en ganska stark påverkan. Nvidia är också det bolag som är svårast att värdera av dessa.

Det som dock talar för en positiv börsutveckling är en annan faktor, påpekar han.

“Många börsbolag mår samtidigt väldigt bra med bra vinstutveckling. Vi går också in i en annan period i ekonomin med räntesänkningar och där även konsumenter mår bättre.”

Nvidia publicerar sitt delårsresultat på kvällen onsdagen den 28 augusti.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS