I Skåne säger sig gifta och sammanboende par vara överens om sin hushållsekonomi, men kvinnor är mer ekonomiskt beroende av sina partners än vad män är.
Mest läst i kategorin
Novus har på uppdrag av Sparbanken Skåne gjort en undersökning om hushållsekonomi bland gifta och sammanboende skånska par mellan 35 och 65 år.
Sparande
Drygt 1 000 svarande har deltagit i undersökningen och tre fjärdedelar av dem uppger att båda i parrelationen har lika stor möjlighet till eget sparande.
En femtedel av de svarande uppger dock att båda i parrelationen inte har samma möjlighet att spara, 12 procent av männen hjälper sin partner att spara och 3 procent av kvinnorna gör det.
“Även om många upplever hushållsekonomin som rättvis så skiner det igenom att män har högre inkomster än kvinnor. Det syns inte minst i möjligheterna till ett jämställt sparande och även när vi frågar om hur beroende man är av sin partner”, säger Joanna Ulfsdotter Johnsson, privatekonom på Sparbanken Skåne, i ett pressmeddelande.
Hon tillägger att ett eget sparande är viktigt för den ekonomiska friheten och menar att det kan vara ett problem att alla inte har lika möjlighet till det. Hon tycker att sparande bör ingå som en post i hushållsbudgeten, precis som de gemensamma utgifterna.
“Båda i ett förhållande ska ha möjlighet till ett bra och långsiktigt sparande, gärna i eget namn. Undersökningen visar svart på vitt att det händer att man hjälper varandra med ett enskilt sparande och det är såklart att visa omtanke. Det är rimligt att dela upp ekonomin på ett sätt så att båda får möjlighet att spara, alltså även den som tjänar mindre”, säger hon i pressmeddelandet.
Var femte person som lever i ett parförhållande i Skåne känner sig ekonomiskt beroende av sin partner, 28 procent av kvinnorna upplever det och 15 procent av männen.
Senaste nytt
Så delar de vardagsekonomin
Undersökningen visar att det vanligaste sättet att dela vardagsekonomin är att ha ett gemensamt konto för inkomster och utgifter, den lösningen har tre av tio hushåll i Skåne, bland gifta par har fyra av tio det så.
Två av tio par fördelar sina utgifter utifrån storleken på deras inkomster så att den som tjänar mest också betalar mest, men har inte helt gemensam ekonomi.
Två av tio par delar inte upp allt exakt utan fördelar olika slags utgifter. I samboförhållanden delar tre av tio par hushållskostnaderna i två lika delar.
Nio av tio par som lever tillsammans i Skåne uppger att de har en samsyn gällande sin hushållsekonomi och hur de ska fördela kostnaderna.
“Intervjuerna visar att de allra flesta upplever hushållsekonomin som rättvis och det oavsett om man är man eller kvinna eller har barn i familjen”, säger Joanna Ulfsdotter Johnsson i pressmeddelandet.
Tips för en mer jämställd ekonomi:
- Dela på utgifterna.
- Se till att båda har möjlighet till ett individuellt sparande. För sambos kan det vara klokt att spara i eget namn.
- Ett sätt för ett mer jämställt sparande kan vara att starta ett eget pensionssparande till den i parrelationen som har lägre inkomst. Sparandet ska då vara skrivet som enskild egendom i ett äktenskapsförord så att pengarna inte kan delas vid en eventuell skilsmässa.
- Prata om hushållsekonomin, det är bra att med jämna mellanrum utvärdera och justera hur ni hanterar utgifter, då minskar ni också risken för konflikter om ekonomin.
Sverige sämst i Norden på jämställda pensioner
Sverige är så in i Norden sämst på jämställda pensioner, det skulle ta minst 40 till 50 år att rätta till det även om arbetslivet blev jämställt i dag.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.