News55

Rekordkvartal för Spotify – rusar på börsen

Artikelbild
Spotifys kontor i centrala Stockholm. Arkivbild. (Foto: Caisa Rasmussen/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 23 juli 2024Publicerad: 23 juli 2024

Strömningsbolaget Spotify redovisar en rekordhög rörelsevinst. Aktien rusar 13 procent i förhandeln på New York-börsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bolagets rörelsevinst uppgick nu till 266 miljoner euro, motsvarande drygt 3,1 miljarder kronor. Det är inte bara en rekordnotering gällande ett enskilt kvartal för bolaget utan också över marknadens förväntningar som låg på 237 miljoner euro enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Spotifys intäkter steg samtidigt med 20 procent jämfört med samma kvartal 2023 och uppgick nu till 3,8 miljarder euro vilket var i linje med förväntningarna.

“Det är en spännande tid på Spotify. Vi fortsätter att vara innovativa och visar att vi inte bara är en fantastisk produkt, utan också driver en allt mer fantastisk affär. Vi gör detta under en tid som överträffar våra egna förväntningar. Det bådar mycket gott för framtiden”, säger bolagets vd Daniel Ek i en kommentar.

Ytterligare ett styrkebesked är att antalet betalande prenumeranter nu har stigit med 12 procent från föregående år till 246 miljoner, vilket var över bolagets och marknadens förväntningar. Spotify har den senaste tiden genomfört sparpaket men dessutom i år höjt abonnemangspriserna vid två tillfällen.

Samtidigt steg också bruttomarginalen, det vill säga hur mycket som blir kvar av intäkterna efter utbetalningar till musikartister och rättighetsinnehavare till 29,2 procent. Här ser bolaget ytterligare en ökning under tredje kvartalet till 30,2 procent.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS