Pension är kanske den viktigaste pusselbiten i många äldres ekonomi. För att kunna ha en så hållbar pension som möjligt kan det därför vara bra att planera sin ekonomi. Här får du tips från flera experter.
Mest läst i kategorin
Ett sätt att få det bättre ställt som pensionär är att planera sin pension långsiktigt. En vardagsekonom från Ica Banken påpekar att vi i Sverige lever allt längre, därför är det viktigt att tänka långt fram i tiden.
Ett annat tipsfrån ekonomen är att prioritera pensionsförsäkringar utan efterlevnadskydd. Ekonomen tipsar också om att se över tjänstepensionernas utbetalningstid.
Istället för att få allt utbetalat på några få år kan du sprida utbetalningarna under en längre tid.
Att placera dina sparade pengar är också ett sätt att dryga ut pensionen när det behövs. Se över hur mycket pengar du behöver i närtid och vilka pengar du kan placera med lite högre risk och som kan generera högre avkastning.
För pengar du behöver inom kort kan säkrare fonder vara ett bra alternativ.
Stor skillnad för ekonomin
Ett annat alternativ är också att fortsätta jobba några år om man kan. Idag är det till exempel inte ovanligt att man fortsätter jobba efter 65, men att man går ner en hel del i tid. Några extra arbetspass kan göra stor skillnad för vardagsekonomin.
Avanzas sparekonom tipsar även om att sätta upp tydliga mål för sig själv. Att planera roliga saker för framtiden gör ofta sparande och planeringen kring ekonomin mycket enklare
Joel Stade, sakkunnig på Pensionärernas riksorganisation (PRO), tipsar även om något som många pensionärer går miste om – nämligen att söka bostadstillägg. Runt 100 000 pensionärer missar att de har rätt till denna potten pengar.
Läs mer:
Optimera din pension: Vikten av att välja rätt vid allvarlig sjukdom
Webbredaktör och skriver med fokus på 55+
Webbredaktör och skriver med fokus på 55+
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.