News55

Så kan du halvera elförbrukningen

Artikelbild
Foto: TT
Petra Lundgren
Petra Lundgren
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 13 dec. 2022

Det går att halvera elförbrukningen på ett ganska enkelt sätt, enligt Sveriges bostadsrättscentrum.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elen är dyr och kan nå nya rekordnivåer. Därför är det klokt att effektivisera energiförbrukningen. För en bostadsrättsförening går det att sänka kostnaden på el både på lång och kort sikt.

-Inför vintern märker vi av en stor oro bland bostadsrättsföreningar för hur de höga elpriserna ska påverka dem, särskilt när ränta och inflation nu pressar upp utgifterna. Att exempelvis byta till närvarostyrd LED-belysning, införa gemensamt elavtal och välja energisnåla hissar är långsiktiga lösningar som effektiviserar energiförbrukningen på siktsäger David Jost, Chef Projektledning och Energi på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum, i ett pressmeddelande.

Just gemensam el kan spara upp till 1 800 kronor per lägenhet och år, beroende på var i landet man bor.

Det finns också saker som bostadsrättshavare kan göra. Dit hör att tvätta i 40 grader i stället för i 60 grader för då går det att halvera elförbrukningen enligt SBC. Andra tips är att använda vattenkokare i stället för att koka vatten i kastrull, att använda diskmaskin om det finns i stället för att handdiska, att ha rätt temperatur i kyl och frys, att byta ut glödlampor till LED och titta på energimärkningen när man till exempel köper nya vitvaror.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS