News55

Så många anmäler åldersdiskriminering

Åldersdiskriminering ökar
Enligt tidningen Pensionären blir åldersdiskriminering vanligare, vilket återspeglas i antalet anmälningar som stiger. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Den mest utbredda åldersdiskrimineringen märks särskilt på arbetsmarknaden. Äldre ratas i samband med rekryteringar, vilket är ett samhällsproblem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har visat sig att fler vill jobba efter 65 av sedan ålderstaket för lagen om anställning höjdes till 69, vilket innebär att anställda har lagstadgad rätt att arbeta kvar till den åldern.

Det finns förstås äldre personer som arbetar kvar betydligt längre för att de är en viktig resurs och för att de vill fortsätta. De kanske besitter värdefull erfarenhet och kunskap som är viktiga för företaget.

Det är dock på arbetsmarknaden som ålderism och åldersdiskriminering märks tydligast, bland annat genom att arbetssökanden över en viss ålder sorteras bort, eller att arbetsplatser kan hitta sätt att låta anställda som närmar sig pensionsåldern få gå tidigare.

Tråkiga attityder är oacceptabelt

En annan form av diskriminering är bemötanden och attityder.

Det kan räcka med ett snorkigt bemötande för att det ska dra ner humöret. En onödig kommentar behöver i och för sig inte vara personligt riktad, men på grund av att ålderism tycks “inbakad” i vår kultur, kan uttalanden bli oavsiktligt missriktade.

Men visst kan det kännas jobbigt om personalen i snabbköpskassan vänder bort huvudet och suckar när man gräver efter slantar som en av få kontantbetalare, vilket gör anspråk på andras tid.

Enligt tidningen Pensionären blir åldersdiskriminering vanligare, vilket återspeglas i antalet anmälningar som görs.

ANNONS

Äldre personer ska dock inte behöva bli behandlade på ett nedlåtande sätt.

ANNONS

Ålderism är ett slags samhällsuttryck

Till viss del är ålderism knutet till hur samhället förändrats de senaste tio åren. Allt ska hända snabbt, helst här och nu. Att vänta på en “gamling” är bortom generellt tålamod vilket är tråkigt att konstatera, men så är det tyvärr.

Digitaliseringen har medfört hinder för äldre som inte hängt med i teknikutvecklingen och kanske saknar bank-id – nyckeln till alla tjänster i samhället. De som inte har någon smartphone lever på så sätt i en parallell värld, utanför digitaliseringens ramar.

Det borde finnas hjälp för äldre som önskar integreras i samhällets digitalisering. Alla skulle tjäna på det, inte minst samhället, men också anhöriga.

Enligt tidningen Senioren ser anmälningsstatistiken till Diskrimineringsombudsmannen (DO) ut så här:

Hur många anmäler åldersdiskriminering?

2021: 624 anmälningar
2022: 489 anmälningar
2023: 590 anmälningar

ANNONS

Hur många anmälningar leder till tillsynsärenden?

2021: 13 ärenden
2022: 35 ärenden
2023: 24 ärenden

Intressant att notera är att antalet anmälningar sjönk 2022 samtidigt som antalet ärenden ökade och precis tvärtom under 2023.

Läs också:

Ålderism kvarstår på arbetsmarknaden

Åldersdiskriminering ökar – går utför redan vid fyrtio

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS