16,8 procent av Sveriges pensionärer lever under EU:s fattigdomsnorm, det visar ny statistik från EU:s statistikorgan Eurostat. Även om siffran har sjunkit är situationen alarmerande och bra mycket värre än i våra grannländer, skriver Expressen.
Mest läst i kategorin
Alltför många av Sveriges pensionärer brottas med en dålig ekonomi och i värsta fall lever de redan under EU:s fattigdomsnorm. Enligt ny statistik från EU:s statistikorgan Eurostat riskerar 16,8 procent av Sveriges äldre att hamna i fattigdom, det rapporterar Expressen.
LÄS MER: Annika, 62, blir fattigpensionär trots att hon har jobbat hela livet
“De tvingas vända på varenda krona”
328 000 svenska pensionärer beräknas ligga på fel sida gränsen, enligt Eurostats siffror över 2016 som nu har blivit officiella. Om ens inkomst uppgår till 60 procent av medianinkomsten i det land där man bor ligger man antingen på eller under gränsen för det som EU kallar fattigdomsrisk. I Sverige handlar det om 11 800 kronor i månaden, skriver Expressen.
Sammanlagt har 229 000 kvinnliga pensionärer och 99 000 manliga äldre mindre än 11 800 kronor i månaden att leva på, enligt Eurostat.
En skrämmande utveckling tycker SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.
– Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige att vi har ett pensionssystem som inte klarar av att ge ekonomisk trygghet i dag eller i framtiden. Vi har här en stor grupp människor som arbetat och betalat skatt under sina liv men som nu tvingas vända på varenda krona, säger Eva Eriksson till Expressen.
LÄS MER: Fattigpensionärerna i Sverige fortsätter öka
Andelen fattigpensionärer mindre – förutom i Sverige
Innan 2006 hade Sveriges pensionärer till skillnad från nu det bäst ställt av de nordiska länderna, visar ytterligare en undersökning från Eurostat. Men sedan dess har det gått utför – i alla nordiska länder förutom Sverige blir andelen fattigpensionärer mindre.
Samtidigt visar den senaste statistiken från Eurostat faktiskt på en förbättring jämfört med 2015 då 18,2 procent – alltså närmare en femtedel av Sveriges pensionärer – levde under gränsen för EU:s fattigdomsnorm.
Men det räcker inte för Eva Eriksson:
– Det går inte att blunda för landets många utsatta äldre. Vi förutsätter att det kommer betydande satsningar för att stärka seniorernas ekonomi, säger hon.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.