Snart får alla hushåll den nya broschyren “Om krisen eller kriget kommer” där alla svenskar uppmanas kunna klara sig utan hjälp från samhället i minst en vecka.
Mest läst i kategorin
“Det gäller även ekonomiskt”, säger Moa Langemark på Finansinspektionen.
Det var sex år sedan MSB senast tog fram en broschyr. Sedan dess har mycket hänt. Ryssland bedriver ett fullskaligt krig mot Ukraina och ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte längre uteslutas.
Dessutom har antalet cyberangrepp mot statliga myndigheter och leverantörer av samhällsviktiga tjänster ökat kraftigt.
“En viktig del som många kanske inte tänker på är att man också behöver beredskapssäkra sin ekonomi som till stor del är digital i dag”, säger Langemark.
I broschyren som skickas ut i november finns ett kort avsnitt om pengar. Här uppmanas du bland annat ha kontanter i olika valörer för minst en vecka. Sammantaget ger Finansinspektionen fem rekommendationer som rör din privatekonomi.
“Även om det ställs höga krav på företag och finansmarknaden så behöver man göra några saker själv för att själv klara en kris- eller krigssituation”, säger Moa Langemark:
1. Ha kontanter hemma för en vecka. Gärna på ett säkert ställe.
2. Ha ett extra betalkreditkort i reserv, på en annan bank. Störningar behöver inte uppstå på alla banker samtidigt.
3. Ha ett alternativ till bank-id, i form av bankdosa eller kod, om bank-id skulle gå ner.
4. Se över ditt försäkringsskydd så att du har försäkringar som skyddar dig för det som är viktigast för dig. Skriv ut försäkringsbevis och andra viktiga dokument på papper.
5. Sprid dina risker i sparandet, till exempel i breda indexfonder. Nischade fonder riskerar kollapsa vid olika typer av kriser.
Missa inte: Bankerna skyr kontanter – får rejäl avhyvling News55
Läs mer: Björn Eriksson sågar lagförslag om kontanter News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.