News55

Så ska du tänka kring ditt bolån

Artikelbild
Enligt sparekonomen Shoka Åhrman är det för tidigt att binda upp räntan. Arkivbild. (Foto: Jessica Gow/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 27 juni 2024Publicerad: 27 juni 2024

Riksbanken öppnar upp för ytterligare tre räntesänkningar i år. Något som kommer göra skillnad i plånboken, enligt sparekonomen Shoka Åhrman.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men än så länge är det för tidigt att binda räntan, säger hon.

Beslutet om att låta styrräntan ligga kvar på 3,75 procent var väntat. Men däremot öppnade Riksbanken upp för ytterligare tre räntesänkningar i år.

Det är klart att det märks redan nu om vi får totalt tre sänkningar till, fortsätter Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.Men det är först i slutet av året och nästa år som det på riktigt får genomslag i plånböckerna.

Skulle boräntorna hänga med styrräntan ned 0,75 procentenheter – drar det ned räntekostnaden för ett bolån på tre miljoner med 22 500 kronor per år eller 1 875 kronor per månad, om man bortser från ränteavdragets effekter.

“Bind inte upp allt”

Och om man ska till banken och förhandla om sin ränta, anser Shoka Åhrman att det framförallt är bankernas snitträntor som man bör ha koll på.

Det visar ju på vad andra kunder betalar.

Samtidigt är frågan om bundet eller rörligt bolån högaktuell för den vars lån kanske löper ut eller någon som precis köpt en ny bostad. Shoka Åhrman anser att det generellt är för tidigt att binda räntan.

ANNONS

Om du har dina första lån så kanske det inte är läge att binda allt här och nu. Men samtidigt ser vi också att de bundna lånen kan ibland också ligga lägre än den rörliga.Så man kan ju börja binda delar av räntan. Men jag skulle säga, inte binda på för lång tid riktigt ännu.Håll koll på bundna räntorna

Med anledning av att Riksbanken öppnade upp för ytterligare en räntesänkning i år, anser Shoka Åhrman att det kan vara bra att ha koll på hur de bundna lånen är i förhållande till de rörliga den kommande tiden.

Samtidigt vill Shoka Åhrman förtydliga att vi inte kommer få samma låga räntenivå som det var innan pandemin.

Vi kommer inte hamna där på många år. Så man ska inte heller vänta för länge om man funderar på att binda räntan.

Enligt SBAB valde över 90 procent av alla nya låntagare på bolånemarknaden i april en tremånadersränta.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS