News55

Samma inkomst för pensionärer och den som aldrig jobbat en dag i sitt liv

Artikelbild
STOCKHOLM 2011-12-27
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 feb. 2016

– Det är inte människovärdigt att en som arbetat ett helt liv får lika lite som en ”Kronblom” som legat på sofflocket hela livet, säger Berit Bölander, SKPF.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sveriges tre största pensionärsorganisationer – PRO, SKPF och SPF – gick i dagarna ut med krav på politikerna om ett rättvisare pensionssystem under uppropet ”Det är nog nu!”

En av de punkter man slår hårdast mot är att det ofta knappt lönar sig att arbeta ett helt liv – särskilt för kvinnor. Deltidsjobb ger extremt dålig utdelning i pension.

Pensionärer får lika mycket som “Kronblom”

Mer än varannan kvinna är i dag beroende av statlig garantipension. Den är idag så låg att en ”Kronblom” som inte arbetat en timme i livet kan få i stort sett samma inkomst vid pensioneringen som den som arbetat ett helt liv.

Berit Bölander är sedan i fjol ordförande för SKPF, Svenska kommunalpensionärernas förbund. Förbundet har 150 000 medlemmar, de allra flesta kvinnor och där många tidigare jobbat inom bl a hemtjänsten, som undersköterskor, skolbespisningspersonal och barnskötare. Tunga yrken inom vård, skola och omsorg där man kör slut på kroppen tidigt vilket innebär att man oftare jobbat deltid än heltid.

      LÄS MER: Allt fler tar ut pension före 65

“Inte människovärdigt”

– Det känns oerhört bittert att en som arbetat ett helt liv får lika lite som en ”Kronblom” som legat på sofflocket hela livet. Det är inte människovärdigt, säger Berit Bölander.

ANNONS

Berit Bölander menar att många inte förstår hur illa det är ställt om man inte själv har personer i sin närhet som är drabbade.

– Folk har inte förstått att många har så här lite pengar. Att de inte ens har råd att få en liten guldkant på tillvaron i form av att kunna gå på kondis, köpa något mysigt till barnbarnen och att inte behöva vända på tjugorna.

      LÄS MER: Pensionssparandet minskar

Fattigpensionärerna blir allt fler

Berit Bölander menar att ett misstag många kvinnor gör är att gå ner på deltid när de börjar känna hur jobbet sliter på dem. Istället borde de anmäla arbetsskada och sjukskriva sig.

– Jag förstår inte hur många ens klarar att överleva på sin pension. Jag tycker att man ska få tillbaka något på ett långt yrkesliv.

Och fattigpensionärerna i Sverige blir allt fler. På 1990-talet fanns 75 000 svenska pensionärer under EU:s fattigdomsgräns. I dag är det 225 000.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS