Kraven på att ta tillvara på pensionärers yrkeskunskaper ökar bland annat inom vård och polis med anledning av den flyktingkris som idag råder, men även inom andra yrkesgrupper.
Mest läst i kategorin
News55 har vid ett flertal tillfällen berättat om hur pensionärers yrkeskunskaper i allt högre utsträckning tas tillvara. Bland annat inom polisen och sjukvården har man insett värdet av detta då behovet av hjälp ökat i samband med senare tids flyktingkris.
I början av december berättade vi om hur man vid Närhälsans flyktingmedicinska mottagning i Göteborg hanterat flyktingsituationen genom att kalla in pensionerade läkare, erfarna doktorer som kan sätta igång direkt utan någon startsträcka.
Överläkaren och docenten Jan Fohlman gick så långt som att hävda att vi skulle lösa landets läkarbrist om vi lät pensionsfärdiga läkare jobba deltid ytterligare sex år.
“Seniorerna behövs”
Även inom polisen har man börjat ta tillvara på de resurser som våra pensionärer utgör när man drabbats av underbemanning. I Sundsvall tar man sedan en tid in pensionerade poliser att täcka upp bland annat vid bevakning av asylboenden efter hot riktade mot flyktingar.
Idag skriver Expressen i sin ledare om hur flyktingkrisen innebär att man inte bara inom polisen och vården men även skola och socialtjänst söker hjälp från pensionerade kollegor.
LÄS MER: Polisen kallar in pensionärer
Generellt måste vi börja jobba längre då vi blir allt äldre och förblir pigga och friska allt längre upp i åldrarna.
”Seniorerna behövs”, skriver Expressen och menar att när de äldre blir allt fler och lever allt längre ökar försörjningskvoten, det antal som varje förvärvsarbetande måste försörja.
”En lösning är att lära upp unga, men det tar tid och resurser i anspråk – om man ens hittar folk att anställa. I det läget är pensionärer guld värda. De har utbildningen, de kan sin organisation och blir snabbt produktiva”, skriver Expressen på sin ledarsida.
LÄS MER: Pensionärer fixar skolskjutsen
Måste löna sig för äldre att jobba
Samtidigt gör regeringen det mindre lönsamt för äldre att jobba, menar man. 2007 införde alliansen ett extra jobbskatteavdrag, en särskild löneskatt på 6,5 procent, för alla över 65 år just för att lättare få pensionärer att fortsätta eller återvända till arbetslivet. Men när nu löneskatten höjts av den rödgröna regeringen samtidigt som skatten för icke arbetande pensionärer sänks anser Expressen att finansminister Magdalena Andersson skjutit välfärden i foten:
”Regeringen borde snabbt svälja stoltheten och återställa löneskatten. Dessutom bör den ålder höjas då svensken som tidigast kan ta ut sin pension”, skriver Expressen och avslutar med lite talande siffror:
”I november 2005 räknades nio procent av 65-plussarna som sysselsatta, enligt Statistiska centralbyrån. I november 2015 var siffran 17,1 procent. Den utvecklingen måste regeringen piggt heja på, i stället för att sätta sturiga käppar i hjulen.”
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.